De huisstofmijt is een nauwelijks zichtbare mijt van ongeveer 0,3 mm. Het kleine spinachtige beestje heeft acht poten en leeft ongeveer twee tot drie maanden. In ieder huishouden komen deze kleine beestjes in principe voor. De beestjes kunnen niet tegen het donker en leven daarom bij voorkeur in een donkere omgeving. Sommige mensen zijn allergisch voor de huisstofmijt en dus is het raadzaam om de huisstofmijt zoveel mogelijk te voorkomen. Hoe je dat kunt doen, lees je in dit artikel.De klachten

De huisstofmijt komt in principe het gehele jaar voor, maar voornamelijk in de herfst- en wintermaanden neemt het aantal huisstofmijten sterk toe. Schrik niet, maar in een normaal matras kunnen wel tot zo’n een miljoen huisstofmijten leven. Iedere dag slaap je weer op je bed en je komt dus met enige regelmaat in aanraking met de uitwerpselen hiervan.

Mensen met een allergie kunnen hier dan ook last van krijgen. Enkele bekende klachten zijn onder andere benauwdheid, verstopte neus bij het wakker worden, niesbuien, jeukende ogen, vermoeidheid, slecht slapen, hoofdpijn en het kan ook eczeem veroorzaken. Als je huisstofmijt zoveel mogelijk voorkomen wilt, kun je het beste de onderstaande tips doornemen. Helaas kun je het nooit helemaal uitsluiten.

Bed opmaken

De diertjes leven voornamelijk in je bed en aangezien je daar ook slaapt, is dat gevoel niet erg fijn. De huisstofmijten zijn vooral actief in de ochtend en in de middag. Je kunt daarom het beste je bed opmaken vóórdat je gaat slapen.

Daarnaast is het raadzaam om geen knuffels op je bed te leggen. In knuffels kunnen de kleine mijten zich namelijk ook nestelen. Als je toch knuffels op je bed hebt liggen, is het raadzaam om deze ook eens te wassen in de wasmachine. Bij voorkeur moet je alles op 60 graden wassen, maar dat is met knuffels niet vaak altijd haalbaar.

Je kunt er daarom ook voor kiezen om de knuffels in de vriezer te stoppen. Als de knuffels lang genoeg in de vriezer liggen, bijvoorbeeld een nachtje, dan zijn de huisstofmijten de volgende dag doodgevroren. Je kunt de knuffels dan weer op je bed liggen en ze zijn ook weer eens lekker gewassen. Daarnaast is het raadzaam om voldoende je huis te stofzuigen. Niet alleen in je bed, maar ook in andere delen van je huis zitten de beestjes helaas.