Gedurende de zomermaanden dragen we graag lichte kleding. Het nadeel van lichte kleding is dat je ook sneller vlekken ziet in de kleding. Als je dus lekker aan het barbecueën bent zal je sneller vlekjes zien op je kleding. Je probeert vuil weg te vegen met een keukendoekje, maar vaak is het kwaad dan al geschied. Het is ook nog eens je favoriete outfit, dus wat kun je hier nou aan doen? Het valt ook zo erg op bij je lichte kleding. Gelukkig zijn er meerdere manieren hoe je de hardnekkige (zomer)vlekken uit je kleding kunt verwijderen. Daarover lees je meer in dit artikel. Zo maak je korte metten met de vuilvlekken in jouw kleding!We hebben al veel artikelen over deze onderwerpen geschreven. Onder andere over hoe je lippenstift uit je kleding krijgt, deodorantvlekken uit kleding krijgen, inktvlekken uit kleding krijgen en zelf hoe je secondelijm uit je kleding krijgt. Op deze pagina zie je een overzicht van al onze tips om vlekken uit je kleding te krijgen. Dit artikel richt zich vooral op vlekken die vooral in de zomer ontstaan, zoals vlekken van ketchup, ijs of zonnebrand.

Ketchup

Een rode sausvlek uit je kleding halen kan een behoorlijke klus zijn. Het is in ieder geval belangrijk dat je hier niet te lang mee wacht. Spoel de vlek daarom zo snel mogelijk af met koud water. Breng vervolgens wat vloeibaar wasmiddel op de vlek aan. Laat het circa tien minuutjes inwerken en spoel het sop er nadien uit. Voeg vervolgens wat witte azijn op de vlek en stop je kledingstuk nadien in de wasmachine. Je kunt het wassen op het reguliere wasprogramma die je normaal ook gebruikt.

IJs

Gedurende de zomermaanden mogen we ook maar al te graag ijs eten. Lekt er een beetje ijs van het hoorntje op je T-shirt? Dan is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk afspoelt met koud water. Dep er vervolgens wat vloeibaar wasmiddel op. Laat het kledingstuk vervolgens een half uurtje weken in lauw water en stop het nadien in de wasmachine. Ook hiervoor geldt: je kunt je kledingstuk wassen op het reguliere wasprogramma.

Zweet

Als het buiten lekker warm is zweet je natuurlijk iets sneller dan normaal. Dat is al helemaal het geval wanneer je je inspant. Soms is het net alsof je een hele vijver aan vocht verliest tijdens de warme dagen. In werkelijkheid is dit maar een liter per dag. Het is natuurlijk wel vervelend als je zweetplekken in je favoriete T-shirt hebt. Aan het einde van de dag, als je je T-shirt uittrekt, kun je je T-shirt binnenstebuiten draaien. Laat wat water over de vlek lopen. Als het droog is kun je het vervolgens wassen met een goed geurabsorberend wasmiddel. Verscheidene deodoranten zorgen voor een gelige kleur in je kleding als dit aanraking komt met zweet. Deze plekken kun je er gemakkelijk uitkrijgen door gebruik te maken van een mengsel met azijn en water. Laat het kledingstuk een half uurtje weken en was het nadien op een normaal wasprogramma.

Zonnebrand

Veel zonnebrand is op basis van olie. Ook dit kan de nodige vieze vlekken achterlaten op je kleding. Indien je zonnebrand op je kledingstuk hebt is het raadzaam om dit zo snel mogelijk te spoelen met koud water. Behandel de vlek nadien met een vlekverwijderaar en wrijf er vervolgens zachtjes overheen met een tandenborstel. Stop de kleding na 20 minuutjes in de wasmachine op het reguliere wasprogramma.

Smeer van de fietsketting

Heb je wat smeerolie op je lichte kleding? Dan kun je simpelweg wat margarine op de vlek wrijven. Laat het een halfuurtje intrekken en vervolgens kun je het kledingstuk wassen met zeeppoeder. Als alternatief kan je ook maïzena op de vlek strooien. Dat absorbeert de smeer. Ook hierna geldt: stop je kledingstuk nadien in de wasmachine op het reguliere wasprogramma.

Grasplekken

In de zomermaanden kun je snel te maken krijgen met grasplekken in je kleding. Grasvlekken kunnen ook aardig hardnekkig zijn, maar gelukkig kun je deze vervelende plekken toch gemakkelijk verwijderen. Hiervoor kun je afwasmiddel gebruiken. Wrijf het afwasmiddel op de vlek en laat dit even intrekken voordat je het kledingstuk in de wasmachine stopt.

Vind jij dit ook handige tips? Vergeet dit artikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.