Veel mensen zetten hun koffie met een koffiepad-machine. Lekker makkelijk en snel, vooral vlak voordat je naar het werk moet of als je gewoon snel een bakkie koffie nodig bent. De bekendste machine is natuurlijk de Senseo, maar inmiddels zijn er zoveel verschillende merken en types op de markt.Het is natuurlijk erg handig. Je hoeft alleen maar een koffiepad of koffiecup in het apparaat te gooien en eventjes later heb je een bakje heerlijke koffie. Maar, het is belangrijk om op de kalkvorming in het apparaat te letten. Er loopt namelijk meerdere keren per dag water door het apparaat heen. Hierdoor kunnen de leidingen aardig verkalken. Omdat dit geen lekkere smaak aan de koffie geeft, is het belangrijk hier iets aan te doen.

De grote merken hebben vaak een ontkalkingsproduct voor jouw machine. Maar deze producten zijn vaak erg duur. Gelukkig is er een manier waarop je zelf de machine kan ontkalken, zonder dat je veel geld kwijt bent. Het product heb je waarschijnlijk nu al in huis staan!

Het enige wat je nodig bent om jouw machine goed te ontkalken, is schoonmaakazijn. Dit product kan je bij elke supermarkt verkrijgen en kost vaak minder dan 1 euro. En het werkt beter dan alle ontkalkinkgsproducten van de dure merken.

Om te beginnen met het ontkalken, plaats je eerst een grote schaal onder het apparaat, op de plek waar normaal gesproken de koffie uitkomt. Vul nu het waterreservoir volledig met water, en met een flinke scheut schoonmaakazijn. Als je een Senseo hebt, kan je nu een paar seconden lang tegelijkertijd de knoppen voor 1 kop koffie en 2 koppen koffie indrukken. Na een paar seconden beginnen de lampjes te knipperen en gaat de Senseo het hele reservoir in 1 keer door het apparaat laten lopen. Heb je een ander apparaat, dan kan je gewoon een paar keer achter elkaar op de knop voor een kopje koffie drukken, net zolang tot het waterreservoir helemaal op is.

Herhaal dit proces zodra het waterreservoir helemaal leeg is. Jouw machine is nu helemaal ontkalkt! Nu is het belangrijk dat je de machine nog 3x naspoelt met een vol reservoir met schoon water. Hierdoor verdwijnt de azijnsmaak uit de machine. Je drinkt nu weer heerlijke koffie en de machine gaat een stuk langer mee!