Veel mensen weten niet goed hoe ze een houten snijplank moeten onderhouden. En dat is zonde. Een houten snijplank is een prachtig product, geproduceerd door de natuur. Hoe zorg je er voor dat een houten snijplank jaren langer mooi blijft?Hout is een natuurproduct

Omdat hout een natuurproduct is, is hij getekend door de natuur. Dit betekent ook dat de snijplank een aantal eigenschappen van de natuur heeft meegekregen. 1 van die eigenschappen is dat een houten snijplank werkt. Hierdoor zet de snijplank uit en krimpt hij. In hoeverre dit gebeurt, is afhankelijk van de vochtigheid en de temperatuur. Door het uitzetten en krimpen van de snijplank, kunnen scheuren en kieren ontstaan. Dit is natuurlijk niet zo mooi. Daarnaast kunnen in deze scheuren en kieren bacteriën gaan zitten. Dat moet voorkomen worden.

Van nature antibacterieel

Veel mensen denken dat een houten snijplank niet hygiënisch is en gebruiken daarom snijplanken van kunststof. Maar dit is niet waar. In een houten snijplank kunnen scheuren en kieren ontstaan waar bacteriën in kunnen zitten. Maar een houten snijplank is wel makkelijker schoon te maken, omdat hij zich opent tijdens het schoonmaken. De bacteriën worden dus niet ingesloten. Bij kunststof snijplanken is dit wel zo. Een groef in een kunststof snijplank, die ontstaat door er bijvoorbeeld in te snijden, sluit zich deels om de viezigheid heen. Hierdoor is de kans groot dat de kunststof snijplank niet goed schoon te krijgen is. Tenslotte is een houten snijplank van nature antibacterieel. Er zit namelijk tannine in het hout, waardoor een groot deel van de bacteriën worden gedood.

Schoonmaken

De beste manier om de houten snijplank na gebruik schoon te maken, is hem af te spoelen en schoon te vegen met een doekje. Gebruik afwasmiddel na het snijden van vis, gevogelte of rauw vlees. Zorg er voor dat de snijplank goed droog is voordat hij wordt opgeborgen. Stop een houten snijplank nooit in de vaatwasser! Dit zorgt ervoor dat de plank heel snel heel nat en heet wordt en vervolgens heel snel afkoelt. Hierdoor ontstaan snel grote scheuren in de plank.

Lukt het niet om de snijplank goed schoon te krijgen, smeer de plank dan in met wat citroensap of witte azijn. Wrijf vervolgens wat zout of zeezout over de plank en laat dit ongeveer 15 minuten intrekken. Spoel vervolgens de snijplank goed af en droog hem met een theedoek of keukenpapier. De snijplank is nu weer zo goed als nieuw!

Groot onderhoud

Tenslotte is het belangrijk om elke 2 tot 4 maanden groot onderhoud te plegen op een houten snijplank. Druppel wat olie op de plank en wrijf het in met een schone doek. Geef de snijplank de tijd om de olie op te nemen. Herhaal dit proces, net zo lang tot de snijplank geen olie meer opneemt. Zo hou je een houten snijplank in topconditie!