Een matras schoonmaken is allesbehalve een leuke klus. Je moet daar ook echt wel tijd voor vrijmaken als je hieraan wilt beginnen. Toch is het belangrijk om dit zo nu en dan te doen. Immers slaap je hier zo’n zeven tot acht uur per dag op en ben je hier dus een groot gedeelte van je dag.Tijdens je slaap zweet je en laat je dode huidcellen achter op je bed. Gelukkig kun je je matras eenvoudig schoonmaken in slechts drie stappen. Daarmee heb je dus weer snel een schoon matras. Je zult daardoor ook weer lekkerder slapen en je weet dat je niet iedere nacht op een vies matras slaapt.

Je matras schoonmaken in drie stappen

Je kunt je matras eenvoudig schoonmaken in slechts drie stappen. Deze stappen zijn ontwikkeld door Carolyn Forte, directeur van het Cleaning Housekeeping Institute Lab. Het is raadzaam om deze aanbevelingen op te volgen!

Stap 1: verwijder huisstofmijt en stof

Met behulp van een opzetstuk voor bekleding op je stofzuiger kun je eenvoudig huisstofmijt en stof verwijderen van je matras. Zuig zowel de boven- en zijkanten van het matras. Op die manier kun je zoveel mogelijk stof verwijderen. Druk stevig op het opzetstuk om zodoende langs de randen te komen. Heb je een kledingstomer? Gebruik deze dan over het matras vóórdat je begint met stofzuigen. Daarmee verwijder je namelijk de huisstofmijt.

Stap 2: verwijder oude vlekken

Heb je enkele vlekken in je matras zitten? Zorg er dan voor dat je deze verwijdert. Gelukkig is dat erg eenvoudig. Je kunt daarvoor namelijk baking soda gebruiken. Voeg baking soda, afwasmiddel en waterstofperoxide toe aan een plantenspuit. Schud de fles voorzichtig en spuit het middel royaal over de vlekken op het matras. Na een aantal minuten zal je direct merken dat de vlekken verdwijnen.

Stap 3: verwijder de vieze geuren

Je bent alweer aangekomen bij de laatste stap. Je kunt de onaangename geurtjes eenvoudig verwijderen met behulp van een bekledingsreiniger. Hierbij kun je onder andere denken aan schoonmaakartikelen van HG of Rodalon. Controleer de verpakking en meng deze reiniger met water. De verhouding vind je terug op de verpakking. Dep de reiniger met een doek of borstel op het matras. Laat het vervolgens circa een half uurtje inweken. Spoel het nadien goed af met water. Laat je matras wel goed drogen voordat je dit weer gaat gebruiken.

Als alternatief kun je ook natriumcarbonaat gebruiken. Daarmee kun je de vieze geuren ook van je matras verwijderen. Strooi dit op het probleemgebied en laat het circa tien minuutjes liggen voordat je dit verwijdert met je stofzuiger. Dat is een milieuvriendelijke manier van schoonmaken!

Vind jij dit ook een handige manier van schoonmaken? Vergeet dit artikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie!