Vrijwel iedere Nederlander heeft wel een koffiezetapparaat in huis. Zelfs als jij geen koffie lust heb jij waarschijnlijk wel een koffiezetapparaat in huis. Veel gasten drinken namelijk ook graag een kopje koffie bij iemand op bezoek.Een koffiezetapparaat zit vol met bacteriën en schimmels als je dit apparaat een tijdje gebruikt. Het is dus van groot belang dat je je koffiezetapparaat goed schoonmaakt na gebruik. Hoe kun je je koffiezetapparaat perfect schoonmaken? Je leest het in dit artikel.

Afwassen

Na gebruik is het belangrijk dat je de verschillende onderdelen schoonmaakt. Je kunt de koffiepot afwassen, maar bepaalde modellen kunnen ook in de vaatwasser. Sommige koffiezetapparaten hebben ook nog verscheidene andere losse onderdelen die je kunt afwassen. Als je de vaat gaat doen kun je deze onderdelen even snel meenemen. Haal een doekje over de buitenkant en de warmhoudplaat zodat je eventueel gemorste koffie ook snel kunt weghalen.

Ontkalken

Het is belangrijk dat je je koffiezetapparaat minimaal een keer per maand ontkalkt. Als je dat niet doet betekent dit dat het koffiezetten langer duurt en bovendien zal je koffie ook minder smaken. Dat wil je natuurlijk niet! Om je koffiezetapparaat te ontkalken kun je het waterreservoir vullen voor de helft met azijn en de andere helft met water. Zet het apparaat vervolgens aan en laat de pot halfvol lopen. Zet je koffiezetapparaat vervolgens uit en spoel er nu een volledig pot water door. Mogelijk moet je dit proces twee keer herhalen om al de kalk te verwijderen.

Koffiepot

Als je de koffiepot na gebruik goed omspoelt en reinigt kan het vooralsnog zijn dat er nog wat rommel achterblijft. Je kunt dat gelukkig eenvoudig losweken. Voeg warm water, afwasmiddel een beetje rijst toe. Dat kun je vervolgens even laten weten. Met behulp van een schuursponsje kun je nadien de rest van de viezigheid weghalen.

Bacteriën en schimmels

Het is ook belangrijk dat je bacteriën en schimmels verwijdert uit je koffiezetapparaat. Deze blijven maar al te graag achter in je koffiezetapparaat, omdat het hier immers warm is. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat er meer bacteriën rondzwerven in je koffiezetapparaat dan in je badkamer! Regelmatig schoonmaken is dus erg belangrijk.

Vind jij dit ook een handige schoonmaaktip? Vergeet dit artikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.