Het kan iedereen overkomen. Je bent een lekkere maaltijd aan het koken, je wordt even afgeleid of er gaat iets fout, en het eten brand aan. Erg jammer van het eten, maar het zorgt ook voor een vervelend klusje. Het schoonmaken van een aangebrande pan is vaak een behoorlijke klus. Maar dankzij deze tip hoef je niet meer hard te boenen met een schuursponsje!Vaak krijg je het vet niet los met wat afwasmiddel. Het vet is teveel in de pan gebrand om het schoon te krijgen met alleen wat afwasmiddel. Een simpel suikerklontje helpt je hierbij. Pak een suikerklontje, en wrijf het tegen de bodem van de pan aan. Dit kan met de hand, maar ook met bijvoorbeeld een afwasborstel. Tijdens het wrijven zie je al dat een groot deel van de aangebrande resten loslaten. Wrijf het klontje ongeveer een minuut tegen de bodem aan. Spoel de pan daarna om met water, en de pan is weer als nieuw!

Werkt dit trucje met het suikerklontje bij jou niet goed, bijvoorbeeld omdat de pan wel erg smerig is? Dan hebben we nog een ander trucje. Probeer dan de pan schoon te maken met schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn lost vet en kalk op. Daarnaast is het erg goedkoop. Een goed alternatief voor de dure en chemische middeltjes die ook te koop zijn. Het werkt vaak beter dan de meeste schoonmaakmiddelen!

Gooi een grote hoeveelheid water in de pan, zodat hij voor het grootste deel vol zit met water. Breng dit vervolgens aan de kook. Giet hierna een grote scheut schoonmaakazijn bij het kokende water. Laat de pan vervolgens ongeveer 15 minuten aan de kook. Haal de pan daarna van het vuur af en voeg een beetje afwasmiddel toe aan het kokende water. Als het goed is laten de meeste aangebrande resten nu al los. Verwijder de laatste achtergebleven resten met een afwasborstel.

Vergeet niet om na afloop de pan goed om te spoelen met water. Schoonmaakazijn is niet schadelijk, maar heeft vaak wel een bepaalde geur die je liever niet aan het eten wil hebben. Met deze tips is een aangebrande pan op een makkelijke en goedkope manier weer zo goed als nieuw!