Zilverbestek is iets wat veel mensen wel in huis hebben, maar niet vaak gebruiken. Het bestek wordt vooral bij speciale gelegenheden gebruikt, zoals bij kerst, Valentijnsdag of een andere familiedag. Het zorgt voor een feestelijke atmosfeer en dat is altijd leuk tijdens deze feestdagen.Het probleem met zilverbestek is echter wel dat er snel een aanslag gevormd wordt op het zilver, met als gevolg dat het bestek eerder zwart wordt dan zilver. Gelukkig is er manier om je bestek weer laten blinken.

Hoe laat je je bestek weer blinken?

Gelukkig is er manier je bestek weer prachtig te laten blinken. Sluit als eerste de afvoer van de wasbak af, zodat het water niet wegloopt. Leg een stukje aluminiumfolie op de bodem en strooi hier vijf eetlepels zout overheen. Giet er vervolgens een beetje water overheen. Nu kun je een ruime hoeveelheid water aan de kook brengen, dit even laten afkoelen en vervolgens in de wasbak gieten.

Roer flink in de wasbak met een spatel en zorg ervoor dat het zout goed oplost. Je kunt nu het bestek in de wasbak plaatsen. Doe dit bij voorkeur met handschoenen, want het zout kan een beetje bijten als je het er los in legt. Ook kan het water nog een beetje warm zijn als je het niet helemaal laat afkoelen. Na verloop van tijd zal je merken dat er een zwarte laag over het zilver is ontstaan. Dat is niet erg, want deze eigenschap zorgt er juist voor dat het bestek weer gaat blinken.

Kies niet voor de vaatwasser

‘Gewoon’ bestek kan in principe in de vaatwasser, maar het is niet raadzaam om je zilverbestek hier in te stoppen. Indien je toch liever je bestek in de vaatwasser stopt, is het raadzaam om geen blokjes te gebruiken. Gebruik uitsluitend poeder wasmiddel met zout en glansspoelmiddel. De blokjes kan namelijk zorgen voor zwarte aanslag op het zilver.