De dakgoot schoonmaken is een klusje die je niet iedere dag doet. Het is ook nog wel een taak die veel mensen laten liggen. Toch is het ontzettend belangrijk om dit met enige regelmaat te doen.Als de goten niet goed doorstromen, kunnen er verstoppingen ontstaan. Deze verstoppingen kunnen weer zorgen voor lekkages of overstromingen. Probeer de dakgoten daarom minimaal één keer per jaar schoon te maken. Gelukkig is er manier om de dakgoot gemakkelijk schoon te maken.

Lekkages en overstromingen

Je dakgoot goed onderhouden is ontzettend belangrijk. Ieder huis heeft dakgoten waar het regenwater in terechtkomt via de regenpijp. Naast regen komt er ook rommel in de dakgoten: takjes, mos, bladeren en ander vuil. Als het vuil zich ophoopt, kan het zijn dat het water niet meer goed doorstroomt. Daardoor kan het water op het dak blijven liggen, waardoor er lekkages en overstromingen kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen is het raadzaam om je dakgoten minimaal één keer per jaar schoon te maken.

Zo maak je je dakgoot gemakkelijk schoon

Als je geen last hebt van hoogtevrees, kun je deze taak gemakkelijk zelf uitvoeren. Pak een ladder, goede werkhandschoenen, een tuinschepje en een emmertje. De handschoenen zijn ontzettend belangrijk, want mogelijk zitten er wat scherpe onderdelen in de dakgoten. Je wilt je niet snijden én al helemaal niet op zo’n hoogte.

Schep als eerste het losse afval met een tuinschepje in de emmer. Als het opscheppen niet zo gemakkelijk gaat, kun je de dakgoten eerst natspuiten. Het proces gaat gemakkelijker als de dakgoten nat zijn. Als de meeste rommel eruit is, kun je de dakgoten doorspoelen met een tuinslang.

Hardnekkig afval kun je nu nog verwijderen met een schuurspons. Spoel tot slot de dakgoot nog even na en je dakgoten zijn weer als nieuw. Je dakgoot schoonmaken was nog nooit zo gemakkelijk!