Vroeger werden de ramen bijna dagelijks wel schoongemaakt. Heel erg vaak en tegenwoordig gebeurt het ook een stuk minder vaak. Gemiddeld worden de ramen nu 2 tot 4 keer per jaar gelapt. Mensen hebben er tegenwoordig veel minder tijd voor en zin in. Maar toch wil je dan wel graag kraakheldere ramen. Met deze tip is dat zo voor elkaar.Iedereen kent het wel. Je hebt hard gewerkt om de ramen schoon te maken, maar dan komen er strepen op de ramen. Daardoor kan je het werk bijna helemaal opnieuw doen. Zonde van de tijd en zonde van het werk. Je wilt natuurlijk wel graag kraakheldere en glanzende ramen. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee kan houden bij het lappen van de ramen, om strepen te voorkomen.

Allereerst gaan veel mensen de ramen schoonmaken als de lente in aantocht is. Met de schone ramen kan dan elk zonnestraaltje het huis in komen. Maar dit zorgt er juist voor dat er strepen op de ramen kunnen komen. Hoe warmer het is, hoe sneller het sopje op de ramen opdroogt. Hierdoor ontstaan de vervelende strepen op de ramen. Het is daarom dus een goed idee om de ramen te lappen op een bewolkte dag en niet al te warme dag. Hierdoor voorkom je dat het zeepsop snel opdroogt. In de zomer zou je er voor kunnen kiezen om de ramen in de ochtend of ’s avonds na zonsondergang te gaan lappen.

Daarnaast is het belangrijk om niet al te veel afwasmiddel te gebruiken. Gebruik maximaal een theelepel afwasmiddel per 5 liter heet water. Hoe meer zeep je gebruikt, hoe meer kans je hebt op strepen. Ook kan je er voor kiezen om in plaats van het afwasmiddel een sopje te maken met ammonia. Hierdoor voorkom je het schuim en dus ook de strepen.

Tenslotte nog een geweldige tip van oma om de ramen echt kraakhelder te krijgen. Wrijf na het schoonmaken met wat krantenpapier over de ramen heen. Mochten er toch wat strepen op de ramen zitten, dan kunnen ze ook worden verwijderd met het krantenpapier. Hiermee weet je zeker dat de ramen kraakhelder worden!