In de loop der tijd begint je oven vies te worden, waardoor het ook minder fris gaat ruiken. Je stopt natuurlijk regelmatig eten in de oven en daarom wil je natuurlijk je oven zo schoon mogelijk houden. Onfrisse geurtjes en viezigheid zijn natuurlijk ongewenst. Er zijn verscheidene manieren hoe je je bakoven schoon kunt krijgen, maar schoonmaken met soda heeft de voorkeur.De voorbereiding: wat heb je nodig?

Wat heb je allemaal nodig als je je bakoven weer wilt reinigen? Zorg er in ieder geval voor dat je soda in huis hebt. In principe zijn alle soorten soda geschikt voor de schoonmaak, maar de baking-variant heeft wel de voorkeur. De baking-variant heeft namelijk een geconcentreerde stof waarmee je een optimaal resultaat kunt behalen.

Hoe maak je je bakoven schoon?

Om je oven goed schoon te krijgen, moet je je oven eerst laten voorverwarmen: het liefst tot ongeveer 250 graden. Als je bakoven op temperatuur is, kun je een gevulde schaal op het rekje plaatsen. Het sodamengsel moet nu intrekken. Als je ook nog een lekkere geur wilt toevoegen, kun je het mengsel aanvullen met wat citroensap. Je kunt ongeveer een half uurtje daarop wachten, dus in de tussentijd kun je iets anders gaan doen. De bakoven koelt dan af en het mengsel trekt ineen. Na een half uur kun je de afgekoelde oven met een sponsje reinigen. Nu heb je een weer een heerlijke, frisse bakoven waar je weer allerlei etenswaren in kunt opwarmen.

Als alternatief maken sommige mensen ook gebruik van ammonia. Het is echter raadzaam om het eerst te proberen met soda. Ammonia is namelijk een sterkere stof en dat is per definitie niet goed voor je gezondheid. Gebruik daarom alleen ammonia als de geur er met soda echt niet uit gaat.