Wasmiddel kopen of zelf maken?In de supermarkt staan schappen vol met wasmiddel, in poeder, vloeibaar en capsules. Je kunt eenvoudig zelf je wasmiddel maken en dan kost het bijna niets. Het zelf maken van wasmiddel is ook niet ingewikkeld, kost ook niet veel tijd en de wasresultaten zijn prima. Alles wat je nodig hebt is een stuk zeep, voor wasmiddel voor de witte was een zakje soda, eventueel etherische olie voor de geur en als witmaker, water en een flinke pan die je op het vuur kan zetten.

Wasmiddel voor de bonte was

Voor wasmiddel voor de bonte was begin je met het raspen van een half ons zeep. Dit raspel doe je met twee en een halve liter heet water in een pan die op een zacht vuurtje staat. Je roert net zo lang in de pan tot alle zeep is opgelost. Tijdens het afkoelen zal het wasmiddel stijf worden. Als het volledig is afgekoeld ga je er nog even met een garde of mixer doorheen en doe je het afwasmiddel in een jerrycan of fles. Per wasbeurt van vier en een halve kilogram, de hoeveelheid die past in een normale wasmachine voor thuisgebruik, heb je 80 ml nodig.

Wasmiddel voor de witte was

Voor de witte was is het recept een klein beetje anders. Naast een half ons geraspte zeep en water voeg je ook vijftig gram soda toe. Voor een extra wit effect kun je dertig druppels citroenolie toevoegen. Meng de ingrediënten in een pan met twee en een halve liter heet water die op een zacht vuurtje staat. Als alles goed is gemengd en opgelost kan het vuur uit en laat je de pan afkoelen en maak het de klus net zo af als de zeep voor de bonte was. Ook het gebruik is bij de witte was hetzelfde als bij de bonte was.

Esotherische oliën en lekkere luchten

Met etherische olie kun je je eigen gemaakte wasmiddel parfumeren zodat het in huis lekker ruikt als je was te drogen hangt en de was zelf fris ruikend uit de kast komt. Citroenolie help om witte was nog witter te krijgen maar andere etherische oliën voeg je echt alleen maar voor de lekkere lucht toe. Voor ongeparfumeerd wasmiddel voeg je gewoon geen etherische oliën toe. Afhankelijk van je eigen smaak en voorkeur heb je voor twee en een halve liter wasmiddel tussen de 15 en 30 druppels etherische olie nodig.