Iedereen met een vaatwasser weet dat het apparaat soms niet helemaal fris meer ruikt. Na verloop van tijd wordt een vaatwasser vaak behoorlijk vies aan de binnenkant. Dit is vaak een combinatie van etensresten die nog op borden en in glazen zaten, en kalk en aanslag. Daarom is het belangrijk om de vaatwasser regelmatig schoon te maken. Met deze tips is de vaatwasser weer zo goed als nieuw!Om al die vieze aanslag en vetresten weg te krijgen, zijn maar een paar artikelen nodig. Allereerst heb je een bak van ongeveer 1 liter nodig, die vaatwasserbestendig is. Hiervoor kan ook een maatbeker worden gebruikt. Daarnaast heb je witte of blanke azijn nodig, een beetje baking soda en een beetje zeepsop of allesreiniger.

Verwijder etensresten

Verwijder eerst de grote etensresten uit het putje van de vaatwasser. Vaak blijven hier etensresten zitten die ook na het reinigen van de machine niet verdwijnen. Het is ook veel beter om deze resten met een papiertje te verwijderen, omdat ze er vaak voor zorgen dat de afvoer verstopt raakt. Gebruik de allesreiniger of zeepsop om hardnekkige resten te verwijderen.

Nadat de grote etensresten zijn verwijderd, haal je de onderste rek uit de vaatwasser. Deze wordt pas weer teruggeplaatst nadat de vaatwasser is schoongemaakt. Vul de maatbeker of de bak met het azijn. Plaats deze bak of maatbeker nu in het bovenste rek en zet de vaatwasser aan op het warmste programma dat de vaatwasser heeft. Hierdoor zullen vetresten en kalkresten worden opgelost, en wordt de afvoerslang van de machine weer helemaal schoongemaakt.

Strooi nadat het programma is afgelopen een handje vol baking soda over de onderkant van de vaatwasser. Hiervoor kan ook bakpoeder gebruikt worden. Draai vervolgens weer een kort en heet programma. Na dit programma zal de hele vaatwasser weer zo goed als nieuw zijn. Nare geurtjes zijn verdwenen en de binnenkant van de machine is helemaal ontvet!