Vaatwasmiddel kopen of zelf maken?In vrijwel alle huizen is inmiddels een vaatwasmachine te vinden. Het is ook ideaal. Je vaat is direct van het aanrecht af waardoor je keuken altijd opgeruimd is, je hoeft het er alleen maar in te zetten en uit te halen en het wordt goed schoon. Met de zuinige vaatwassers van tegenwoordig is het ook best een milieu vriendelijke manier van de pannen, bestek en serviesgoed weer schoon krijgen, helemaal als je de vaatwasser aansluit op een warmwaterkraan zodat je het water niet met elektriciteit maar met gas opwarmt. De meeste vaatwasmiddelen zijn helaas bet duur en niet echt milieu vriendelijk. Met zelf gemaakt vaatwasmiddel kun je een stuk voordeliger door de vaatwasser je afwas laten doen en het milieu minder belasten.

Zelf maken: makkelijker dan je denkt

Het zelf maken van vaatwasmiddel is stukken eenvoudiger dan je zou denken. Met een handvol ingrediënten kun je een vaatwasmiddel maken dat het net zo goed doet als de tabletten die je bij de supermarkt kunt kopen. Je hebt baksoda, zeezout, kristalsoda, citroenzuur en voor een lekker luchtje en extra afwaskracht citroen etherische olie. Meng 1 deel baksoda met 1 deel zeezout, 3 delen kristalsoda en 3 delen citroenzuur. Als je de ingrediënten in wat grotere hoeveelheden koopt kun je echt heel erg goedkoop een goedwerkend afwasmiddel maken. Meng en schud alles goed door elkaar en stop het in een goed af te sluiten verpakking, bijvoorbeeld een glazen stolpfles of een goed af te sluiten plastic emmertje. Dit is echt heel belangrijk. Het is een mengsel dat makkelijk vocht aantrekt. Als het vochtig wordt vermindert de werking. Per afwasbeurt gebruik je ongeveer een eetlepel. Wordt de afwas niet goed schoon dan gebruik je te weinig, blijft er een witte waas achter dan gebruik je teveel. Dit is met iedere machine net even anders dus een vaste maatvoering is niet te geven. Na een paar keer proberen kom je er snel genoeg achter welke dosering bij jouw vaatwasmachine hoort.

Citroen etherische olie

De citroen etherische olie meng je niet door het middel heen maar voeg je met een paar druppels toe op de bodem van de vaatwasser. De vaat gaat krijgt er een lekkere frisse lucht van en met de etherische olie zal de vaat beter ontvet worden waardoor het na afloop van de vaat schoner en glanzender uit de vaatwasmachine komt.