Als je een goedkoop, maar een effectief schoonmaakmiddel wilt gebruiken is witte azijn je beste vriend. Je kunt dit namelijk bij de wasmachine in stoppen en daarmee kan je diverse problemen oplossen. Daarmee is het wat ons betreft echt een wondermiddel. Hieronder volgen vijf manieren waarop je witte azijn voor de was kunt gebruiken.Rode wijnvlekken

Rode wijnvlekken zijn ontzettend hardnekkig en zijn lastig om weg te halen. Als je weleens rode wijn hebt gemorst weet je hoe lastig het is om dit weer te verwijderen. Rode wijn uit kleding of tapijt halen is nu eenmaal een lastige taak. Tot nu dan, want het hoeft helemaal niet zo lastig te zijn. Je kunt namelijk een beetje witte azijn gebruiken.

Wijnvlekken op kleding

Heb je gemorst op je kleding? Verhit dan een halve liter azijn in een steelpan. Trek vervolgens de stof strak boven een kom of een emmer met de vlek naar beneden. Vervolgens kan je de helft van de azijn over de stof van je kleding heen schenken (waar de vlek zich bevindt). Dit is het gemakkelijkste uit te voeren als je met zijn tweeën bent. In dat geval kan een persoon het kledingstuk vasthouden. De ander kan dan de witte azijn eroverheen schenken.

Nadien kan je het kledingstuk uitspoelen met koud water. Laat het vervolgens 20 minuten inweken in de overgebleven azijn. Stop het kledingstuk vervolgens direct in de wasmachine.

Wijnvlek op je tapijt

Met behulp van een keukenpapiertje kan je direct op de vloer deppen om nu al zoveel mogelijk rode wijn te verwijderen. Warm nadien 250 milliliter witte azijn op in een steelpannetje. Schenk het vervolgens in een spuitfles. Je hoeft nu alleen nog maar een halve theelepel afwasmiddel toe te voegen. Schud de fles zodat de azijn goed vermengd is met het afwasmiddel. Spuit het azijn-wasmiddelmengsel nu op de rode wijnvlek. Je kunt dit er echter niet te royaal opspuiten want anders kan de vlek uitlopen. Laat het circa vijf minuten intrekken en dep het tapijt nadien droog met behulp van keukenpapier. Je kunt dit proces herhalen totdat de vlek helemaal weg is.

Wasverzachter

Wil je graag microvezeldoekjes, sportkleding en/of handdoeken wassen? Dan wordt het afgeraden om daarvoor wasverzachter te gebruiken. Toch wil je wel zachte handdoeken, dus dat is nogal een dilemma. Gelukkig kan dit vooralsnog met behulp van witte azijn. Voeg een royale scheut toe aan de was. De azijn haalt de zweetlucht uit je sportkleding en werkt direct ook als wasverzachter. Je kleding wordt dus lekker zacht. Gelukkig ruikt je kleding nadien niet naar azijn want als je kleding eenmaal opgedroogd is ruikt het weer als nieuw.

Nare geurtjes

Als je de natte was in de wasmachine laat zitten kan dat zorgen voor de nodige geurtjes. Daarom is het belangrijk dat je de was zo snel mogelijk uit de wasmachine haalt. Toch kan het voorkomen dat je dit weleens vergeet. Je kleding kan dan behoorlijk muf ruiken. De meeste mensen stoppen het dan maar nogmaals in de wasmachine. Dat helpt echter niet altijd. Wil je voor eens en voor altijd van de muffe geur af? Dan kan je een scheutje azijn toevoegen. 100 milliliter is al voldoende. Was de spullen op een heet programma en je bent gegarandeerd van de nare geuren af.

Jeans

Heb je een nieuwe spijkerbroek gekocht, maar voelt de spijkerstof nog enigszins stijf aan? Dan kan je je nieuwe spijkerbroek in de was gooien. Gebruik hierbij wasmiddel en een scheutje azijn. De stof voelt zodoende zachter aan en behoudt zijn eigen kleur. Dat maakt het een win-winsituatie.

Kauwgom

Heb je per abuis kauwgom in je kleding of onder je schoenen? Dan kan je dit gelukkig ook eenvoudig verwijderen met behulp van witte azijn.

Kauwgom verwijderen uit kleding

Stop je kledingstuk 30 minuten in de vriezer. Na een half uurtje in de vriezer gelegen te hebben kan je de kauwgom eraf proberen te halen met behulp van een lepel. Warm vervolgens 250 milliliter azijn op en leg ondertussen het kledingstuk alvast op een tafel. Met behulp van een oude tandenborstel kan je de azijn op de kauwgom smeren. Met behulp van de tandenborstel kan je de kauwgom weghalen. Herhaal dit net zolang totdat de kauwgom helemaal weg is. De rest van de azijn kan je over de stof heen gieten zodat je ervan verzekerd bent dat alle overblijfselen zijn verwijderd. Was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine op een normaal wasprogramma.

Kauwgom verwijderen onder je schoenen

Ben je per abuis op een stukje kauwgom gestapt en zit dit nu vastgeplakt onder je schoen? Dan is dat natuurlijk erg vervelend, maar gelukkig kan je hier gemakkelijk vanaf komen. Schraap zoveel mogelijk van de kauwgom weg met behulp van een lepel. Probeer je schoen hierbij niet te beschadigen. Stop de schoen in een plastic of papieren tas en stop deze circa 20 minuten in de vriezer. Na 20 minuten kan je je schoenen weer uit de vriezer halen. Met behulp van een lepel kan je de geharde kauwgom gemakkelijker van je schoen afschrapen. Voeg een beetje azijn toe op een doekje en wrijf het doekje over de schoen heen. De kauwgomoverblijfselen kan je zodoende gemakkelijk wegvegen.

Vind jij dit ook handige tips? Vergeet dit blogartikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.