Het is geen leuk klusje om de afzuigkap schoon te maken. Maar het is belangrijk om dit regelmatig te doen. Een vieze afzuigkap en filters zorgen namelijk voor vieze geurtjes. Daarnaast levert het een ongezonde lucht op. Met deze tips is het een stuk makkelijker om de afzuigkap schoon te houden.Aanslag van vet

Na verloop van tijd kleeft er vet aan de buitenkant van de afzuigkap. Dit kan je vaak niet verwijderen met de gebruikelijke middeltjes. Maar een sopje van warm water, een vaatwastablet of wat vaatwasmachinepoeder en vloeibaar afwasmiddel, zorgt er voor dat het meeste vet verwijderd kan worden. Daarnaast kunnen er tegen erg hardnekkige vetvlekken nog wat middeltjes worden toegevoegd aan het sopje. Voeg bijvoorbeeld ook eens wat soda toe aan het sopje om nog effectiever vetvlekken te verwijderen.

Schoonmaken van de roosters

Ook is het belangrijk dat de roosters goed schoongemaakt worden. De roosters houden het vet tegen. Hierdoor worden de roosters vaak erg vies. Dit levert de vieze geurtjes op en kan een ongezonde lucht veroorzaken. Een makkelijke manier om de roosters schoon te maken, is een grote pan met water en citroensap op het vuur te zetten. Laat deze pan een paar uur op het vuur staan en zet de afzuigkap aan. Hierna laat het vet erg makkelijk los door gewoon met een doekje over het rooster heen te gaan. Heb je iets meer haast? Gebruik dan warm water met wat afwasmiddel of een vaatwasblokje. Het vet laat dan wel iets minder makkelijk los.

Vervangen van filters

Het filter in de afzuigkap moeten regelmatig vervangen worden. Weet je niet zeker of het filter vies is? Houdt eens een stukje keukenpapier onder de afzuigkap en zet hem vervolgens aan. Als het goed is wordt het stukje keukenpapier tegen de afzuigkap aangezogen. Dan is het filter nog schoon. Maar als het stukje keukenpapier niet tegen de kap wordt aangezogen, is het tijd om het filter te vervangen. Deze filters kan je gewoon kopen bij winkels als Blokker. De filters moeten gemiddeld 2 tot 4 keer per jaar vervangen worden.

Na al deze tips is jouw afzuigkap weer blinkend schoon!