Na verloop van tijd gaan de gaatjes van de douchekop dichtzitten met kalk. Hierdoor wordt de straal te hard omdat er niet meer uit alle gaatjes water kan komen. De doorstroming is dus niet meer goed. Op dat moment is het belangrijk om de douchekop schoon te maken. Met deze tip heb je dat zo gedaan, en kan je weer genieten van een heerlijke douche!Het water dat door de douchekop stroomt, bevat kalk. In sommige regio’s bevat het water meer kalk dan andere regio’s. Toch zal iedereen op een gegeven moment last krijgen van dit probleem. De kalk blijft vastzitten in de gaatjes in de douchekop. Hierdoor raken de gaatjes verstopt en stroomt hij niet meer goed door. In de winkel zijn veel dure speciale middeltjes te koop om de douchekop te ontkalken. Maar het kan veel goedkoper, makkelijker en milieuvriendelijker.

Maak de douchekop los van de slang en leg hem in een bakje. Vul het bakje vervolgens met verdund schoonmaakazijn en water. Vul het bakje voor 1/3 deel met water en voor 2/3 deel met azijn. Laat de douchekop vervolgens in het bakje weken. Het beste is om dit 24 uur te laten weken, maar als dit niet mogelijk is toch minimaal een aantal uur. Spoel de douchekop vervolgens goed door met water uit de kraan. Daarna kan hij weer aangesloten worden op de doucheslang en kan je weer genieten van een heerlijke douche.

Het is ook mogelijk om een boterhamzakje te vullen met soda, en deze vervolgens om de douchekop te binden. Zet het boterhamzakje vast met een elastiekje. Op deze manier hoeft de douchekop niet verwijderd te worden van de slang. In sommige douches is dat namelijk niet erg makkelijk. Dit is dan een goede alternatieve manier om de douchekop toch schoon te krijgen!

Ook is het een goed idee om de kalkaanslag proberen te voorkomen. Hierbij is het belangrijk om na elke douchebeurt de douchekop goed droog te maken met een droge en zachte handdoek. Hierdoor verwijder je de laatste resten water uit de douchekop, waardoor het kalk zich niet in de gaatjes kan nestelen. Op deze manier hoef je de douchekop niet zo vaak schoon te maken en gaat hij veel langer mee!