Als je je handdoeken nat in een wasmand stopt, kan het voorkomen dat er schimmel ontstaat. Je kunt je handdoeken daarom beter eerst even laten drogen en dan pas in je wasmand stoppen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Echter is dit in de praktijk niet altijd haalbaar.Grote gezinnen gebruiken veel handdoeken en hebben daar niet altijd de ruimte voor. Gelukkig wassen grote gezinnen de handdoeken doorgaans ook vaker en hebben zij daar dan minder snel last van. Ook is het raadzaam om de doeken direct uit een gesloten wasmachine te halen. Een gesloten wasmachine is een perfecte omgeving waar schimmels ontstaan.

Hoe verwijder je de nare geur?

Als het kwaad al geschied is, zal je de schimmelgeur uit de handdoeken moeten verwijderen. Gelukkig is overal een oplossing voor, zo ook voor dit probleem. Plaats de droogdoeken met de nare geur in de wasmachine, maar stop hier geen wasmiddel bij in. Stop er ook geen andere producten bij in, zoals pads, tabs of wasverzachter. Voeg alleen een wasbolletje toe met een beetje azijn er aan toegevoegd.

Laat de wasmachine nu op 90 graden draaien. Normaliter worden (de meeste) handdoeken slechts op 60 graden gewassen, maar nu kies je dus voor een hoger programma. Als de wasbeurt klaar is, laat je de handdoeken in de wasmachine zitten. Kies weer voor een programma met 90 graden en voeg ditmaal wel waspoeder (en eventueel wasverzachter) toe aan de wasmachine. Na afloop kun je het badartikel laten drogen op een hoge temperatuur in de droger. Zorg ervoor dat afdroogdoeken kurkdroog zijn voordat je het uit de droger haalt.

Nog steeds een nare geur?

De nare geur moet nu weg zijn. Mocht je nog steeds nare geurtjes merken, dan heb je een grote kans dat het aan iets anders ligt. De schimmelgeur zit dan niet in de handdoeken, maar in de wasmachine zelf. Controleer daarom of je wasmachine muf ruikt. Indien dit het geval is, kun je je wasmachine het beste reinigen met een bolletje chloor. Laat je wasmachine draaien zonder andere inhoud, behalve het bolletje chloor. Dat zorgt ervoor dat je wasmachine weer lekker ruikt.