Als je een willekeurig recept van het internet afhaalt vertelt men je niet altijd welke ui je nodig hebt. Gebruik je nu een gele ui, een rode ui en toch een sjalot? Het kan dus nogal verwarrend zijn. Om die reden leggen we jou in dit artikel haarfijn uit welke ui je nodig hebt voor welk gerecht. De verschillende uien hebben namelijk allemaal hun eigenschappen.Gele uien

Gele uien hebben een scherpe smaak als ze rauw zijn. Als je deze uien bakt zijn de uien echter zacht van smaak. Bovendien hebben deze uien niet lang nodig om gebakken te worden. Deze gele uien zijn voornamelijk geschikt voor vleesgerechten. Je kunt de ui bijna altijd gebruiken als vervangers voor andere uien.

Witte uien

Witte uien hebben een scherpe en uitgesproken smaak. Deze zijn vooral erg knapperig. Dit heeft ermee te maken dat deze uien veel water bevatten. Deze variant wordt voornamelijk gebruikt in de Mexicaanse keuken. Vanwege de knapperige structuur zijn deze uien erg geschikt voor salsa’s en andere rauwe gerechten.

Zoete uien

Zoete uien hebben een uitgesproken smaak en zijn zowel rauw als gebakken erg lekker. Deze uien kan je gebruiken voor gerechten waarin de ui de hoofdrol vertegenwoordigt. Hierbij kan je onder andere denken aan uiensoep of uienringen.

Rode uien

Rode uien geven kleur aan je gerecht terwijl andere uien dat niet doen. Deze variant heeft een milde smaak en zijn het beste te eten in een salade, salsa of als topping op een burger. Je kunt ook koken met de rode uien, maar dit geeft niet veel smaak aan het eten.

Bosuien en lente-uien

Bosuien hebben een milde smaak en worden vaak gebruik ter garnering van gerechten. Dit zijn lange stengels zonder dikke witte bol aan de onderzijde. Degene met de bol heten lente-uien en hebben een erg sterke smaak. Het witte gedeelte heeft veruit de meeste smaak. Gooi de worteltjes trouwens nooit weg. Plant deze in de aarde en je kunt hiermee nieuwe uien laten groeien.

Sjalotten

Heb je nog nooit sjalotten gebruikt? Dan is dat erg zonde. Deze uien zijn de reden dat restaurantvoedsel lekkerder smaakt dan een thuisgerecht. Sjalotten zijn erg mild en zoet en kunnen in vrijwel ieder gerecht verwerkt worden (als je geen overheersende uiensmaak wilt). Ook kan je sjalotjes gebruiken in rauwe gerechten.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.