Ontzettend veel mensen zijn dol op brownies, maar toch wordt het niet heel vaak gegeten. Immers is de gewone variant ook niet bepaald gezond. Het bevat veel calorieën en je wilt natuurlijk niet te veel aankomen in gewicht. Gelukkig is er nu een gezonde variant waar je voor kunt kiezen. Je maakt deze lekkernij in een handomdraai. Hieronder volgt de ingrediëntenlijst en de bereidingswijze.Wat heb je nodig?

Voor dit recept heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 320 gram pure chocolate chips (met ongeveer 53% cacao);
  • 60 gram + 2 eetlepels kokosolie;
  • 240 milliliter + 2 eetlepels Griekse yoghurt (tip: kies voor Griekse yoghurt met vanillesmaak);
  • 1 theelepel vanille-extract;
  • Een snufje zout;
  • 1 theelepel bakpoeder;
  • 100 gram kokosbloesemsuiker of bruine suiker;
  • 65 gram havermoutmeel of gemalen havermout uit de blender;
  • 2 eetlepels amandelmelk of gewone melk;
  • 125 gram poedersuiker.

Bereidingswijze gezonde brownies

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er daarom voor dat je de oven voorverwarmd op 175 graden Celsius. Vet eveneens een oven- of brownieschaal in met wat kokosolie.

Voeg nu 60 gram kokosolie toe aan een bakje. Plaats dit in de magnetron totdat het gesmolten is. Ondertussen kan je ook 140 gram van de chocolate chips toevoegen aan een schaaltje. Giet de gesmolten kokosolie daaroverheen. Roer dit net zolang totdat de chocolade helemaal gesmolten is. Voeg nu 240 ml Griekse yoghurt toe aan het mengsel en blijf dit verder roeren.

Voeg nu het vanille-extract, het zout, de bakpoeder en kokosbloesemsuiker toe. Roer het havermoutmeel door het mengsel en zorg ervoor dat er een geheel ontstaat. Ook kan je er 90 gram chocolade chips doorheen roeren.

Het dikke mengsel kan je verspreiden in de schaal. Plaats dit nu circa 30 minuten in de al eerder voorverwarmde oven. Het is belangrijk dat je de brownies niet te lang bakt, want dan wordt het juist minder lekker. Laat de brownie ook altijd eerst afkoelen voordat je aan de topping begint.

Pak nu een magnetronbestendig schaaltje. Voeg circa 90 gram chocolate chips en melk toe. Plaats dit 15 seconden in de magnetron en roer het geheel goed door. Plaats het schaaltje vervolgens wederom 15 seconden in de magnetron. Je kunt dit proces herhalen totdat er een glad geheel ontstaat.

Je kunt nu twee eetlepels Griekse yoghurt en poedersuiker aan het mengsel toevoegen. Stop het mengsel voor de topping nu voor een half uurtje in de koelkast. Nadien kan je de topping over de brownies heen smeren. Smullen maar.

Tip

Het is raadzaam dat je kiest voor een Griekse yoghurt die niet over het laagste vetpercentage beschikt. Deze varianten zijn doorgaans iets wateriger waardoor de brownie uiteindelijk minder stevig wordt.

Lijkt jou dit ook een lekker recept en ga jij dit binnenkort ook eens proberen? Vergeet dit recept dan niet te delen op social media met vrienden en familie.