Een gehaktbal is ontzettend lekker. Je kunt deze bal eten bij het avondeten, maar je kunt het ook consumeren op een broodje. Als gehaktballen lekker smeuïg zijn, zijn ze ook extra lekker. Met behulp van dit ingrediënt maak je je gehaktballen ontzettend smeuïg!We hebben al eerder een recept geplaatst om de echte gehaktballen van oma klaar te maken. Maar wat deze kok in de gehaktballen stopt, daar wordt de gehaktbal nóg smeuïger van.

Oorsprong

Er zijn talloze soorten gehaktballen waar je uit kunt kiezen. Zo kun je kiezen voor Oma’s gehaktbal, de Amsterdamse gehaktbal, de Duitse gehaktbal of de Hongaarse gehaktbal. Je kunt het dus zo gek nog niet bedenken of het bestaat al wel. Als we in de geschiedenisboeken duiken zien we dat de eerste gehaktbal opdook rond het jaar 1615. Men noemde het destijds een frickedil. Dit gerecht stond vooral op de menukaarten voor de welvarende burgers. De bal bestond uit gehakt van kalfsvlees en kalfsvet. In 1850 werden er ballen gemaakt door kalfsgehakt te kneden met eieren en in melk geweekt witbrood, beschuit of met paneermeel. Inmiddels zijn er talloze variaties waar je uit kunt kiezen, maar niets is lekkerder dan de gehaktbal van Oma!

Wat is Oma’s geheime ingrediënt?

Maar welk ingrediënt wordt er nu gebruikt in Oma’s gehaktballen, waardoor deze zo smeuïg zijn? De tip voor het geheime ingrediënt kwam van iemand minder dan de Herman den Blijker, de Nederlandse topchef.

Crème fraîche

Volgens de topchef moet je simpelweg een lepeltje crème fraîche toevoegen aan een pond gehakt. Meng het vervolgens samen met de kruiden en je zult merken dat de gehaktballen heerlijk smeuïg worden. Ook krijgen de gehaktballen een heerlijke romige smaak.

Er ontstaat bovendien een heerlijk bruin laagje om de gehaktbal heen als je er een beetje Buisman koffieverbeteraar aan toevoegt. Wil je je gehaktbal helemaal een boost geven? Dan kun je ook kiezen voor een beetje gemalen spek! Een scheutje ketjap is ook een prima toevoeging.

Als laatste tip kun je ook proberen de bal in elkaar te draaien zonder breuklijnen. Laat het nadien een half uurtje in de koelkast liggen en laat het dertig minuten opstijven. Op die manier draai je de volgende keer de perfecte gehaktbal!

Vind jij dit ook handige tips? Vergeet dit artikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.