Heb je geen inspiratie om wat lekkers te koken? Deze Groningse stamppot is een heerlijke afwisseling om vooral in de winter te eten. Het gerecht wordt ook wel ‘Blote billetjes in ’t groene gras’ genoemd, vanwege de kleuren van het gerecht.Je hebt de volgende ingrediënten nodig voor 4 tot 6 personen:

  • 500 gram snijbonen
  • 250 gram witte bonen
  • Een kilo aardappels
  • Rookworst
  • 0,2 liter melk
  • 100 gram roomboter

In plaats van de rookworst kan ook een saucijsje worden gebruikt, of een lekkere gehaktbal. De gehaktbal zorgt ervoor dat je ook direct een lekkere jus hebt om de aardappels wat smeuïger mee te maken.

Begin met het schillen van de aardappels. Snijd ze vervolgens in stukken, dit zorgt er voor dat de aardappels sneller gaar zullen zijn. Gooi de aardappels in een grote pan met een ruime hoeveelheid water en breng de aardappels aan de kook. Voeg ook de snijbonen hier aan toe en de rookworst. Als de aardappels bijna gaar zijn, kun je de witte bonen opwarmen in een apart pannetje.

Als de aardappels gaar zijn giet je de pan af.Voeg vervolgens een aantal klontjes roomboter toe aan de pan. Schep de boter, de snijbonen en de aardappels goed door elkaar heen zodat er een geheel ontstaat. Voeg nu de melk aan het geheel toe. Het beste resultaat behaal je door de melk even op te warmen in de magnetron. Meng alles door elkaar heen tot er een puree-achtige mix ontstaat.

Voeg nu de witte bonen toe aan de mix. Breng het geheel op smaak met zout en peper, en het gerecht is al klaar! Serveer de stamppot met de eerder gekookte rookworst, of maak nog een saucijsje of een gehaktbal klaar. Als alternatief voor de snijbonen kan worden gekozen voor sperziebonen. Hierbij is het wel belangrijk dat de sperziebonen kort afgesneden worden. Daarnaast is het gerecht erg geschikt als je de dag ervoor flink hebt gedronken, dit gerecht helpt je namelijk van een kater af. Eet smakelijk!