Boterkoek: wij zijn er in ieder geval dol op. Dit is een traditioneel Nederlands recept en wordt voor het grootste gedeelte bereid met boter. Niet voor niets heet het dan ook een boterkoek. Wist je echter dat je een boterkoek alleen mag maken met roomboter? Anders mag je het helemaal geen boterkoek noemen. In dit recept wordt dan ook gebruik gemaakt van roomboter. In dit geval hebben we wel iets extra’s eraan toegevoegd: cacao. Dat wordt smullen.Oven óf Airfryer

Je kunt dit gerecht bereiden in de oven of in de Airfryer. Indien je kiest voor de Airfryer is het belangrijk dat je deze aanzet op 175 graden Celsius. De boterkoek zal hier straks 13 tot 15 minuten in moeten bakken. Kies je echter liever voor de oven? Voorverwarm de oven dan op 180 graden Celsius. De boterkoek zal er in dit geval 25 minuten in moeten.

Recept chocolade boterkoek: wat heb je nodig?

Voor dit recept heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 200 gram roomboter;
  • 175 gram suiker;
  • 1 theelepel vanille aroma;
  • 1 ei + 1 geklutst ei;
  • 200 gram bloem;
  • 40 gram cacaopoeder.

Bereidingswijze chocolade boterkoek

Een goede voorbereiding is altijd het halve werk. Voorverwarm daarom de oven (180 graden Celsius) of de Airfryer (175 graden Celsius). Pak er een kom bij en voeg hier de suiker en het vanille aroma aan toe. Na een aantal minuten kan je het ei breken en deze eraan toevoegen. Klop het door met. Voeg nu ook de bloem en het cacaopoeder toe. Met behulp van een mixer (of met de hand) kan je het deeg kloppen.

Vet nu een springvorm in (van circa 20 tot 24 cm groot) met wat boter. Spray dit in met bakspray. Verdeel het deeg over de springvorm. Met een kwast kan je de bovenzijde van de boterkoek insmeren met het geklutste ei.

Strijk de bovenzijde glad met behulp van een spatel. Gebruik de vork om de traditionele lijnen over de boterkoek heen te trekken. Zet de springvorm vervolgens in de oven (circa 25 minuten) of in de Airfryer (circa 13 tot 15 minuten). Vervolgens kan je het even laten afkoelen en je kunt ervan genieten.

Lijkt jou dit ook een lekker recept en ga jij dit binnenkort ook eens proberen? Vergeet dit artikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.