Verdwaald en de weg kwijtOp vakantie kan het je zo maar overkomen, dat je een prachtige wandeling door een bos maakt, over bergen en door dalen, en dat je op een goed moment geen idee hebt wat voor kant je oploopt, waar je bent en hoe je weer terug kunt komen. Het enige dat je weet is dat je bestemming in richting noorden lag. Dit zijn natuurlijk ook precies de momenten dat je of geen dekking hebt of de stroom van je mobiel op is. Je hoeft nog niet direct in paniek te raken. Je kunt in de natuur op allerlei manieren zien waar de windrichtingen liggen.

De zon laat bomen scheef groeien

Om te beginnen kun je dat aan bomen in een bos zien. De kant die het meest in de zon staat groeit het hardst en aan de kant waar de zon altijd staat zal de boom de meeste zijtakken hebben. Door het gewicht van die takken staat vrijwel iedere boom een beetje scheef. De richting waarnaar de boom scheef hangt is het zuiden. Voor alleen staande bomen gaat dit niet altijd op omdat de wind dan ook de richting waarin de boom scheef hangt bepaalt

Het zuiden bepalen met je horloge en de zon

Heb je een horloge bij je dan kun je ook makkelijk de windrichting bepalen. Voorwaarde is wel dat je weet waar de zon staat. Je richt de kleine wijzer naar de zon en je deelt de hoek tussen de kleine wijzer en twaalf uur door de midden vanuit het midden van het horloge. De denkbeeldige lijn die je nu trekt wijst naar het zuiden. Deze methode is alleen bruikbaar op het noordelijk halfrond. Op het zuidelijk halfrond richt je de twaalf naar de zon en als je dan de hoek tussen de kleine wijzer en de twaalf door de midden doet wijst die lijn naar het noorden.

De poolster

Is het donker geworden en staan de sterren aan de hemel? Er is één ster die altijd op dezelfde plek blijft staan en dat is de poolster. De grote beer is makkelijk te vinden tijdens een heldere nacht. Er staan twee “steelpannen” aan de sterrenhemel en de grootste is de grote beer. Als je de kant tegenover de steel van de pan vijf keer verlengt kom je uit bij de poolster die op het noorden staat. Dit werkt overigens alleen op het noordelijk halfrond. Op het zuidelijk halfrond is de poolster niet te zien.