Kampvuur aansteken en nattigheidEen kampvuur is altijd hartstikke gezellig als je aan het kamperen bent. Hout is vaak wel te sprokkelen maar als het al een poosje nat en regenachtig is zal het niet meevallen om het vuur aan het branden te krijgen. Je zult het moeten doen met de spullen die je bij je hebt en het vraagt enige handigheid om een stapel vochtig hout te veranderen in een mooi en knapperend kampvuur.

Vochtig hout toch in de brand krijgen

Je begint met het verzamelen van kleine takjes en snippers. Het hoeft niet persé droog te zijn maar hoe droger hoe beter. Als het echt drijf en drijfnat is dan wordt het wel echt een uitdaging maar normaal gesproken kun je altijd je kampvuurtje aan krijgen. Heb je een kaars of een waxinelichtje bij je dan kan het niet meer fout gaan. Maak met stenen of grotere stukken hout een vuurplek zodat de kaars of het waxinelichtje niet uitwaait. Leg twee stukken hout neer waar het waxinelichtje tussen kan staan. Leg de vochtige stukje hout en takjes boven de vlam. Nu is het een kwestie van wachten. De warmte van de kaars zal de takjes en snippers drogen en na verloop van tijd zullen ze vlam vatten. Dit kan wel tot een kwartier duren of misschien nog wel langer als het allemaal erg vochtig is maar de kunst is om de vlam gewoon zijn werk te laten doen. Het is dus niet de bedoeling dat je direct probeert om met de vlam de houtjes en takjes in de brand te krijgen. Zorg dat je voldoende houtjes van oplopende grootte klaar hebt liggen zodat als de eerste takjes vlamvatten je het vuurtje langzaam maar zeker groter kunt maken door er steeds grotere takjes op de leggen.

Gebruik hars van naaldbomen

Staan er douglassparren, dennen of andere naaldbomen in de buurt dan zullen er vaak harsachtige klonten aan de buitenkant van de stam zitten. Dit plakkerige spul brand heel goed. Als je de klodders er met een zakmes afpulkt en aan een tak smeert zodat de tak goed onder de hars komt te zitten, krijg je een soort natuurlijke lucifer die, als je hem aansteekt een poosje zal branden en de tak die je gebruikt hebt ook gaan laten branden. Dit is het begin van een vuurtje dat je met naalden en andere kleine takjes langzaam kunt uitbouwen tot een mooi kampvuur waarop je ook nat hout aan het branden kunt krijgen.