Kan jij je ogen soms amper openhouden gedurende de middag? Alhoewel het nog lang geen avond is, komt het soms voor dat je het lastig vindt om wakker te blijven. Als je zo’n middagdip hebt is het natuurlijk lekker om even te gaan slapen. Een koffiedutje komt dan steeds vaker voor. Dat klinkt een beetje vreemd: cafeïne en slapen, maar het werkt fantastisch!

Een powernap: voor veel mensen is dat een droom. Soms zit je nu eenmaal op kantoor en kan je toch niet zomaar even gaan slapen. Werk je echter thuis? Misschien kan je het dan wel doen. Een koffiedutje is dan wellicht iets voor jou.

Hoe werkt een koffiedutje?

Vooropgesteld: het klinkt vreemd. Je drinkt koffie en je gaat vervolgens slapen. In koffie zit immers cafeïne verwerkt en dat wordt niet zo snel geassocieerd met slapen. Drink jij je favoriete soort koffie en verplaats jij je vervolgens naar de bank? Of misschien zelfs wel je bed? Dat kan prima: doe gerust eens voor een half uurtje je ogen dicht. De cafeïne in je bakje koffie heeft namelijk een half uurtje de tijd nodig om in te werken. Zodra je wakker wordt begint de cafeïne dus pas te werken. Als je wakker wordt krijg je dus een extra boost. Dat kan je gerust eens proberen.

Werkt een koffiedutje nu echt?

Er zijn al diverse onderzoeken gedaan die deze theorie ondersteunen. Een daarvan werd in 1997 al verricht. Volwassenen kregen toentertijd twee kopjes koffie en deden vervolgens een dutje. Hierbij sliepen zij beter dan de proefpersonen die geen bakje koffie dronken voorafgaand aan hun middagdutje.

Volgens slaapspecialiste en therapeut Suzanne Stevens, van de University of Kansas, zitten er wel haken en ogen aan deze theorie. Het tijdstip waarop je je ogen dicht doet is namelijk van groot belang. Ook de timing is belangrijk. Als je niet direct in slaap kunt vallen, maar bijvoorbeeld pas na 20 minuten, zal je de cafeïneboost immers na 10 minuten slapen al werken.

Toepassing

Wil jij het echter weleens proberen? Dan is het raadzaam dat je niet al te veel cafeïne binnenkrijgt. Ook is het belangrijk dat je een wekker zet zodat je niet langer dan een half uurtje slaapt. Als je in een diepe slaap terecht komt doordat je te laat wakker wordt kan je juist wél duf wakker worden.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.