Misschien komt je dit je wel bekend voor: je stelt je to-do lijstje steeds verder uit. Alles wat morgen kan hoeft vandaag niet. Je keukenkastjes opruimen? Dat kan morgen vast ook nog wel. Beginnen met afvallen? Vanaf maandag begin ik. Het zijn allemaal smoesjes en het is typisch uitstelgedrag. Met behulp van deze tips ga jij direct aan de slag.Smoesjes

‘Ik ga de badkamer nu niet schoonmaken, want straks moet ik nog douchen. Straks ruikt het daar erg chemisch en dat is niet erg prettig douchen’. Of deze misschien: ‘Vanaf maandag begin ik met afvallen. Afvallen en sporten in het weekend heeft toch geen zin’. Met deze smoesjes stellen we bepaalde klusjes en taken graag uit. Toch is het niet zo vreemd. Volgens psycholoog Roos Vonk hebben we altijd het idee dat er later meer tijd is. Dat is eigenlijk opmerkelijk als je bedenkt dat er met iedere dag juist minder tijd over is van je leven. Het is daarom hoog tijd om niet langer in je eigen smoesjes te trappen.

Doen, doen nog eens doen

Het lijkt daarmee op een gevalletje: gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het is erg fijn om bepaalde dingen vooral niet te doen. De belastingaangifte kan je wel even uitstellen, een bezoekje brengen aan de tandarts kan later ook wel of je kleding opruimen kan morgen ook wel. Toch heb je er later ook geen zin in. Misschien heb je er dan wel minder zin in dan nu. Daarom is ons motto: doe het voor jezelf. Later ben je jezelf dankbaar als je je dagelijkse taken toch vandaag hebt gedaan.

Neem jezelf niet te serieus

Soms heb je het te druk als je bepaalde klusjes wilt doen. Vaak gebruiken we als smoes dat we leukere dingen te doen hebben. Je moet bijvoorbeeld nog een cadeautje kopen voor je vriendin, terwijl je ook je verzekeringen nog moet regelen. Vanzelfsprekend ga je dan liever de stad in om een cadeautje te zoeken. Neem jezelf echter niet te serieus en bedenk wat echt belangrijk is. Wat is tijdopvulling en wat is uitstelgedrag?

Afspraken maken

Het is daarom raadzaam om afspraken te maken met jezelf. Ben je op dieet en wil je toch graag een stukje chocolade eten? Als je nu nog eentje eet ben je direct weer terug bij af. Maandag weer opnieuw beginnen is dan niet verstandig. Maak echte afspraken met jezelf. Je kunt bijvoorbeeld afspreken met jezelf dat je alleen op zaterdag chips eet. Ook kan je met jezelf afspreken dat je minimaal drie keer per week een uur moet sporten.

Vind een buddy

Je kunt ook een buddy zoeken waar je mee kunt sporten. Zo kan je elkaar motiveren om je aan je afspraken te houden. Ga samen sporten en ga samen op dieet. Je ziet het dan niet als een verplichting, maar meer als een gezellig moment met je vriend of vriendin.

Vind jij dit ook handige tips? Vergeet dit blogartikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.