Als je een brood in de supermarkt hebt gekocht zal je dit binnen een aantal dagen moeten consumeren. Na een poosje raakt het brood enigszins hard en kan je het dus weggooien. Oud brood smaakt immers niet erg lekker. Weggooien is natuurlijk wel erg zonde. Gelukkig kun je je oude brood nu toch nog gebruiken! Maak een van de onderstaande gerechtjes en ga voedselverspilling tegen.Broodkruim

Scheur het taaie en oude brood in stukken en voeg dit toe aan de blender. Maal dit kort totdat er grove kruimels ontstaan. Dat is een goed alternatief voor broodkruim of Panko uit de supermarkt. Het is immers goedkoper en bovendien ga je voedselverspilling tegen. Je kunt de kruimels kort bakken met een beetje olijfolie in de pan. Eventueel kun je nog wat zout en chilivlokken toevoegen voor de smaak. Je kunt dit uitstrooien over de soep, pasta of risotto.

Croutons

Vind jij broodkruim nog niet knapperig genoeg? Dan kun je ook je eigen croutons maken met behulp van oud brood. Snijd het brood in vierkante blokjes om zodoende je eigen croutons te maken. Besprenkel dit vervolgens met een beetje olijfolie, zout en een aantal kruiden. Je kunt hierbij onder andere denken aan rozemarijn en tijm. Leg nu een stukje bakpapier op een bakplaat en stop de croutons zo’n tien minuten in de oven op 180 graden Celsius. Hussel het even door en smullen maar.

Soep

Als je soep maakt zal je misschien weleens te maken krijgen met een klein vettig laagje. Dat ziet er natuurlijk niet erg smakelijk uit. Hoe kom je van dit vettige laagje af? Simpel: leg een stuk oud brood in de soep. Het brood zal het vet opnemen. Je kunt het broodje weggooien en vervolgens kan je van je soep genieten!

Wentelteefjes

Ben jij ook zo dol op wentelteefjes? Dan kun je deze gemakkelijk maken met behulp van oud brood. Er zijn talloze wentelteefjes-recepten waar je uit kunt kiezen!

Gehaktbrood

Als je broodkruim maakt van het oude brood kun je dit ook gebruiken om gehaktballen mee te draaien. Ook kan je er een gehaktbrood van maken. Hamburgers worden bovendien ook lekkerder als je een beetje broodkruim toevoegt. Het vlees blijft hierdoor namelijk vochtig en mals.

Tosti

Heb je nog wat oud brood over? Dan kan je natuurlijk ook simpelweg een tosti maken. Immers grill je het brood toch, dus maakt het ook niet zoveel uit als het oud brood is. Ook met tosti’s kan je natuurlijk flink variëren.

Zacht maken

Was het verse brood eerst nog lekker zacht toen je het kocht, maar is het nu erg hard? Dan kun je deze simpelweg weer zacht maken. Bevochtig het brood en stop het vervolgens een aantal minuten in de oven op 180 graden Celsius. Het vocht zorgt ervoor dat het brood gestoomd wordt.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.