Veel mensen zijn ervan op de hoogte dat je de kranen even moet doorspoelen als je terugkomt van vakantie. Toch weten niet veel mensen dat je het toilet eigenlijk ook eventjes moet doorspoelen.Stilstaand water

Als water te lang stilstaat in de leidingen, kan dat ervoor zorgen dat de kwaliteit van water flink terugloopt. De legionellabacterie kan namelijk ontstaan in stilstaand water tussen 25 en 55 graden Celsius. Het kan dus maar zo zijn dat je besmet raakt als je direct weer gebruikmaakt van het water. Dat kan dus ook gebeuren wanneer je het toilet doorspoelt. De waterdruppeltjes kunnen zich door de lucht verspreiden, waardoor je kans hebt om besmet te raken. Dat wil je natuurlijk niet.

Besmetting

Een besmetting kan meerdere vormen aannemen. De lichte vorm is een griepje, maar de zware vorm is de veteranenziekte. Dat is een longontsteking en dan ben je erg ver van huis. De kans op besmetting is gelukkig niet erg groot, maar je kunt je maar beter goed voorbereiden. Overmatige alcoholgebruikers en rokers hebben meer kans op besmetting. Spoel overigens niet alleen het toilet en kranen door, maar laat de douche ook even lopen. Zorg ervoor dat er geen waterdruppeltjes in de lucht lopen. Dat kun je voorkomen door een washandje om de douchekop heen te plaatsen.

Vind jij dit ook een handige tip? Vergeet dit artikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.