Na een lange dag werken is het natuurlijk erg lekker om in bed te gaan liggen. Dat is helemaal prettig wanneer het weer koud wordt buiten. Het wordt immers weer sneller donker en in bed is het ook gewoonweg lekker warm. Veel mensen hebben dan ook de neiging om de kachel aan te zetten als zij gaan slapen. Toch is dat geen verstandig idee. De slaapkamer mag namelijk niet te warm zijn, maar ook niet te koud. Wat de ideale temperatuur? In dit artikel lees je daar meer over.Dromen

Veel mensen vinden het prettig om in een koude kamer te slapen. Je kunt dan lekker onder de dekens kruipen en je warmt dan vanzelf lekker op. Echter wordt er ook weleens gezegd dat een koude kamer kan zorgen voor rare dromen. Slaaponderzoekers hebben dit onderzocht en geven inderdaad aan dat dit het geval is. De temperatuur van je slaapkamer kan hier invloed op hebben: zowel op je de kwaliteit van je slaap als de inhoud van je dromen.

Geur

Als het te warm of te koud is in je slaapkamer kan dat ervoor zorgen dat je minder goed slaapt. Misschien word je weleens wakker gedurende je slaap en kan je je dromen beter onthouden. Mogelijk heb je hierdoor ook weer vaker die vervelende nachtmerries. Niet alleen de temperatuur van de kamer kan hier invloed ook hebben. Ook de geur in je slaapkamer kan hierbij een rol spelen. Duitse wetenschappers zochten het uit: een gedeelte van de deelnemers werd wakker in de geur van rozen, terwijl het andere gedeelte wakker werd in de geur van rotte eieren. De mensen die wakker werden in de rozengeur hadden een betere nachtrust en hadden positieve dromen. Men die in de geur van rotte eieren wakker werd had vaker last van nachtmerries.

Ideale slaaptemperatuur

De ideale slaaptemperatuur is tussen de 15 en 19 graden Celsius voor volwassenen. Voor baby’s en kleine kinderen is dit tussen de 18 en 21 graden Celsius.

Welke temperatuur hou jij graag aan in de slaapkamer? Als je dit een interessant artikel vindt kan je dit blogbericht natuurlijk delen op social media.