Iedereen weet dat het niet bepaald handig is om nog koffie te gaan drinken voordat je gaat slapen. Immers blijf je door cafeïne langer wakker en heeft dit dus ook direct invloed op je slaap. Echter zijn er ook nog andere voedingsmiddelen waardoor je minder goed in slaap kunt vallen. Welke dat zijn vertellen we jou graag in dit artikel.De oorzaken van slapeloosheid

Als je niet kunt slapen kan dat je leven flink verstoren. Slapeloosheid kan de oorzaak zijn onder andere concentratieproblemen, lusteloosheid, vermoeidheid, geheugenproblemen en prikkelbaarheid. De oorzaak van slapeloosheid is soms maar lastig te achterhalen. Het kunnen namelijk psychische aandoeningen zijn, waaronder stress of depressie, maar het kunnen ook lichamelijk aandoeningen zijn. Voorbeelden hiervan zijn onder andere jeuk of pijn, hormonale aandoeningen, alcoholgebruik of simpelweg door wat je eet en drinkt. Vermijd daarom deze voedingsmiddelen voor een betere nachtrust.

Welke etenswaren moet je vermijden?

Wil je graag kiezen voor een goede nachtrust? Zorg er dan voor dat je de onderstaande etenswaren vermijdt.

Chips, cake en andere vette voedingsmiddelen

Chips, cake, snoep en andere vette voedingsmiddelen verteren erg langzaam in je lichaam. Werk je dus in de avonduren nog een zak chips achterover? Of consumeer je maar al te graag nog wat koekjes? Dan is je lichaam dit mogelijk de hele nacht aan het verteren waardoor je minder goed kunt slapen.

Voedingsmiddelen met fructanen

Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel? Dan kan het zijn dat je niet zo goed tegen fructaan kunt. Fructaan komt onder andere voor in uien, prei, asperge, artisjok, tarwe en sommige bacteriën. Men denkt dat fructanen een van de veroorzakers is van een prikkelbare darm. Lig jij in de nacht vaak wakker met darmproblemen? Dan is het raadzaam om hier minder van te consumeren.

Snelle koolhydraten

Als je snelle koolhydraten eet, waaronder suikers, schiet je bloedsuikerspiegel tijdelijk omhoog. Dit zorgt voor een opwekkend effect. Daarmee heeft dit hetzelfde effect als koffie. Je kunt dus minder goed slapen.

Vleeswaren en kazen

Een plankje met kaas en vleeswaren is natuurlijk overheerlijk. Vooral lekker in combinatie met een glaasje wijn of een biertje. Toch is dit niet zo’n goed idee als je de volgende dag vroeg uit bed moet. Kaas en vleeswaren bevatten zwaar verteerbare vetten waardoor je minder goed kunt slapen.

Pittig voedsel

Ben jij dol op pittig gekruid voedsel? Dan hebben we wel slecht nieuws voor je: ook dit kan een veroorzaker zijn van een slechte nachtrust. Het kan zorgen voor een opgeblazen buik. Ook kan brandend maagzuur optreden nadat je pittig gekruid voedsel hebt geconsumeerd.

Alcoholische versnaperingen

Ben jij dol op glaasje wijn of een glas bier in de avonduren? Dan doe je jezelf tekort als het gaat om je nachtrust. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je minder diep slaapt. Als je niet diep slaapt, voel je je de volgende dag niet uitgerust.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.