Tegenwoordig kun je erg eenvoudig pinnen. Je kunt zelfs al contactloos betalen met je pinpas en je kunt zelfs al met je smartphone betalen. Daarmee is het een fluitje van een cent. Toch heeft deze gemakzucht ook een keerzijde: criminelen en boefjes vinden het ook interessant.Gelukkig bestaat er een eenvoudige truc waarmee je kunt voorkomen dat criminelen jouw code kunnen aflezen als je aan het pinnen bent.

Pincode

Helaas komt het steeds vaker voor: criminelen kijken mee als jij aan het pinnen bent. Zij kijken stiekem over je schouder heen en proberen daarna je bankpas afhandig te maken op een slinkse wijze. Op die manier hopen zij je bankrekening te plunderen. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat wij wél gewoon kunnen blijven pinnen, zonder dat criminelen onze pincode kunnen afkijken?

Pianospelen

De organisatie KBO-PDOB heeft de oplossing gevonden. Het is eigenlijk een erg handig en simpel trucje, waardoor je je pincode veel veiliger kunt intoetsen. Je kunt simpelweg pianospelen. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar eigenlijk is het best wel logisch: als je meerdere vingers tegelijkertijd gebruikt bij het invoeren van je pincode, is het niet te achterhalen welke cijfers je nu echt hebt ingetoetst. Zo voorkom je dat mensen met je meekijken. Dek het pinapparaat bij voorkeur ook af met je andere hand. Zo maak je het de criminelen wel erg lastig.

Vind jij dit ook een handige tip? Vergeet dit artikel niet te delen op social media met vrienden en familie.