Kinderen willen maar al te graag spelen met hun speelgoed. Toch is het opruimen altijd een minder leuke taak. Het zijn dan ook vaak de moeders en vaders die het uiteindelijk weer moeten opruimen. Gelukkig zijn er een aantal handige trucjes, waardoor het opruimen daadwerkelijk leuk wordt.Geef je kind instructies

Kleine kinderen kunnen al snel de kluts kwijtraken. Om die reden is het belangrijk dat je hem of haar wel vertelt dat zij iets moeten opruimen. Als je dat niet doet, wordt het al gauw normaal voor hen: ‘oh ik hoef het zelf niet op te ruimen’. Het begint daarom al bij duidelijke instructies: ‘stop je speelgoed terug in de doos’.

Eerst opruimen, dan nieuw speelgoed pakken

Je kunt ook een nieuwe regel met hen afspreken: laat je kinderen eerst speelgoed opruimen, voordat zij nieuw speelgoed pakken. Dan is het speelgoed uiteindelijk ook sneller opgeruimd.

Schrijf een liedje

Tijdens het opruimen is het natuurlijk leuk als je een liedje aanhoort. Bedenk daarom samen met je kinderen een liedje die je iedere keer weer kunt zingen. Je kinderen zullen het opruimen dan ongetwijfeld leuk gaan vinden.

Schoonmaakspeelgoed

Je kunt er ook voor kiezen om schoonmaakspeelgoed te kopen. Met een mini-stofzuigertje stofzuigen vinden kinderen altijd leuk. Dat maakt het opruimen ook laagdrempelig, waardoor het normaal wordt.

Maak er een wedstrijd van

Kinderen zijn dol op wedstrijdjes. Winnen is natuurlijk altijd leuk. Wie het eerste alles heeft opgeruimd, ontvangt een beloning. Overigens werkt dat vaak ook wel bij het avondeten.

Schoonmaakrooster

Tot slot kan het nog helpen om een klein roostertje te maken. Met behulp van een takenlijstje wordt alles ongetwijfeld opgeruimd, vooral als er een beloning tegenover staat.

Wat vind jij van deze tips? Deel dit artikel op social media met andere ouders en stel hen ook op de hoogte van deze tips.