Een déjà-vu is een raar fenomeen. In een nieuwe situatie, waarvan je zeker weet dat je dat nog nooit eerder hebt meegemaakt, krijg je ineens het gevoel dat je het al wel eerder hebt meegemaakt.Men wist voor een lange periode niet hoe zo’n herinneringsbeleving ontstond. Echter is er nieuw onderzoek geweest en daar kwamen verscheidene conclusies uit voort. Eerder dacht men dat een déjà-vu had te maken met een kortsluiting. Je hersenen slaan het beeld op en worden zich er later past bewust van. Volgens de Britse onderzoeker Akira O’Connor is daar echter helemaal niets van waar. Een déjà-vu is volgens de onderzoeker namelijk helemaal geen onechte herinnering en heeft dus ook niets te maken met een kortsluiting. Het heeft volgens hem te maken met een gat in je geheugen.

Bekijk de onderstaande video maar eens. In 45 seconden tijd wordt uitgelegd wat een déjà-vu is.

De Britse onderzoeker Akira O’Connor heeft verscheidene experimenten gedaan. Hij liet woorden horen, maar vertelde niet direct het onderwerp. In de serie bed, kussen en nacht werd het woorden ‘slapen’ bijvoorbeeld vermeden. Hij vroeg aan de deelnemers of er iets bij zat met het woord ‘s’, maar iedereen reageerde met ‘nee’.

Later werd dezelfde reeks met vragen wederom gesteld. Toen waren de deelnemers er echter wel van overtuigd dat het woord ‘slapen’ was vermeld. Dat bleek dus een foutieve herinnering, want dat komt dus uit het geheugen. De hersenen creëren daarmee een eigen déjà-vu om gaten in het geheugen op te vullen. Mensen denken dus dat zij iets eerder hebben meegemaakt, maar dat is dus niet zo.

Vind jij dit ook een interessant onderzoek? Vergeet dit blogartikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.