Misschien onthoud je het niet iedere nacht, maar iedere nacht droom je over iets. De volgende dag weet je er soms nog iets van, terwijl je er soms ook niets meer van weet. Toch kunnen we ons afvragen wat blinde mensen ‘zien’ als zij dromen. Ben jij er benieuwd naar? In dit artikel lees je er meer over.Ook blinde mensen dromen

Mensen die blind zijn dromen net zoveel als mensen die wel kunnen zien. Dromen worden namelijk gegenereerd in je brein. Het is een functie van jouw hersenen en het komt daarmee niet van jouw ogen. Er zijn echter wel een aantal verschillen tussen blinde mensen en niet-blinde mensen. Sommige blinde mensen kunnen echter wel beelden zien in hun dromen. Dat is afhankelijk van de leeftijd waarop zij het zicht zijn verloren.

Wel of geen zicht tijdens de dromen?

Mensen die blind zijn geboren, of blind zijn geworden tot hun vijfde jaar, hebben geen zicht in hun dromen. Mensen die na hun vijfde of zes blinde zijn geworden hebben doorgaans nog wel visuele dromen. Zolang zij maar iets kunnen herinneren is dat genoeg om dingen te kunnen zien tijdens het dromen. Hierbij gaat het dus om het geheugen. Jongere mensen voor wie dat niet geldt dromen vooralsnog, maar andere zintuigen spelen in dit geval een belangrijkere rol.

Wat zijn die andere zintuigen?

Wat zijn die andere zintuigen dan precies? Als iemand blind is, en het maakt niet uit voor hoe lang, geldt dat andere zintuigelijke sensaties sterker ervaren dan de visuele. Onderzoek toont aan dat aanrakingen, geur en smaak een prominentere rol spelen in de dromen van blinde mensen. Daarmee is het een weerspiegeling van hun leven als zij overdag wakker zijn. Blinde mensen ervaren dan immers ook meer aanraking, geur en smaak.

Onderwerpen

Qua onderwerpen zullen de dromen tussen blinde mensen en mensen met zicht niet veel van elkaar verschillen. Blinde mensen ervaren echter wel vaak minder agressie in hun dromen.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.