Er bestaan talloze verklaringen over het ‘vijfde broekzakje’. Echter was het nog steeds niet echt duidelijk waarom deze daar zit. Zo zou het broekzakje er zitten voor het opbergen van snoep of kleingeld. Anderen spreken weer over een kleine opbergruimte voor anticonceptie. Echter blijkt dat allemaal niet waar.De verklaring voor het vijfde broekzakje gaat namelijk ver terug in de tijd. Het merk Levi’s introduceerde het extra zakje namelijk voor een zakhorloge. In 1873 kwam de eerste broek met het vijfde zakje op de markt. Men had toen nog geen polsbandjes, maar gewoonweg een los horloge.

In die tijd was het onhandig om je horloge zo in je broekzak te stoppen. Het extra zakje was dan weer ontzettend handig. Fabrikanten noemden het vijfde broekzakje dan ook wel de watch pocket. Dat beschermde de horloges. In de broekzak raakte het snel verwikkeld met andere spullen en ging het daardoor sneller kapot.

Daarnaast zitten er ook altijd kleine klinknagels op broeken. Ook deze zijn geplaatst met een reden. Het waren vroeger namelijk vooral mannen die spijkerbroeken droegen. Veel spijkerbroeken gingen kapot tijdens het werk.

Kledingfabrikanten moesten daarom zorgen voor stevigere spijkerbroeken. Toen heeft men de klinknagels erin geschoten. Dit beschermde de kwetsbare stukken van de broeken. Zo kon de broek langer mee gedurende de werkuren. Tot op heden zijn zowel de klinknagels als het extra broekzakje nog steeds aanwezig.

Wist jij dit al? Deel dit artikel op social media met vrienden en familie en stel hen hier ook van op de hoogte.