Ontzettend veel mensen zijn ervan overtuigd: je valt gemakkelijker in slaap als je een beker warme melk drinkt. Werkt dit nu echt of is dit slechts een psychologisch effect? In dit artikel vertellen we jou daar graag meer over.Tryptofaan

In melk zit tryptofaan verwerkt. Dat is een aminozuur dat de slaap zou bevorderen. Eenmaal in je lichaam opgenomen wekt dit de neurotransmitter serotonine op. Dit noemt men ook wel het gelukshormoon. Het stofje heeft namelijk invloed op hoe je je voelt. Bovendien zorgt hetzelfde stofje ook voor het slaaphormoon melatonine. De stof tryptofaan kan niet worden aangemaakt door jouw eigen lichaam, maar komt voort uit eitwitrijke voeding. Zoals we weten is melk eiwitrijk. Ook kwark en andere zuivelproducten zijn voorzien van eiwitten. Als je dit in de avonduren opneemt word je de volgende ochtend alerter wakker. Zo laat het Voedingscentrum weten.

Geen direct verband

Echter kan er nog geen conclusie worden getrokken: een glas warme melk hoeft de nachtrust niet te bevorderen. Het onderzoek dat werd uitgevoerd werd slechts uitgevoerd onder een kleine groep mensen. Dit is in 2011 bestudeerd door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA). Men stelde vast dat er geen direct verband is tussen een goede nachtrust en het stofje tryptofaan. Misschien werkt het voor jou wel, dus probeer het gerust. Melk is immers niet ongezond als je dit met mate drinkt.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogartikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.