Praat jij weleens tegen je kat? Of zeg jij weleens iets tegen je smartphone als deze niet werkt? Dan word je weleens gek aangekeken. Toch vindt men het schattig als kinderen praten tegen dieren of objecten. Als volwassenen dit doen ligt het anders: je wordt al vaak voor gek verklaard. Echter is dat helemaal niet zo, want je bent sociaal juist erg intelligent.Antromorfisme

Nicolas Epley is een gedragswetenschapper en heeft onderzoek gedaan naar het volgende: waarom praten (sommige) mensen tegen dieren? Hij vertelt dat we dit voortdurend bewust, maar ook onbewust doen. Dat betekent echter niet dat we kinderachtig of gek zijn. Dit betreft namelijk antropomorfisme en dat is een bijproduct van het vermogen om sociaal te zijn richting anderen. Daarmee is het een weerspiegeling van hoe jij bent en of je sociaal vaardig bent.

Herkenning

Je zult heus niet de enige zijn die dit doet. Immers: het is heel menselijk om dit te doen. In feite is het een instinct dat wordt veroorzaakt door de behoefte om te communiceren met anderen. Je wilt verbanden leggen en patronen herkennen. Erger jij je aan smartphone en praat jij hiertegen? Dan is dat dus eigenlijk erg menselijk. We zien van onszelf iets terug in onze telefoon en om die reden zijn we geneigd om te praten tegen de smartphone, net zoals we dat tegen andere mensen doen.

Verbonden voelen

Er is echter nog een reden waarom we praten tegen onze smartphone of huisdieren. We voelen ons hiermee verbonden. We houden van ze en willen hen daarom vermenselijken. Vanuit dit perspectief worden ook de dierenrechten bepaald. Mensen voelen zich veel sneller gehecht aan honden en katten en om die reden hebben deze dieren ook meer rechten dan andere dieren. Ook eten we deze dieren niet. Er is nog geen hard bewijs gevonden tussen sociale intelligentie en deze factoren. Echter staat het vast dat het niets met domheid heeft te maken. Als iemand je daarvan beticht kan je dus altijd naar dit artikel verwijzen.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.