Het is natuurlijk belangrijk dat je je goed voelt. Als je werkt zal je je ook beter voelen. Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat dit structuur geeft aan je dagen, het zorgt voor sociale contacten en bovendien werk je hiermee aan je eigen identiteit. Hoeveel moet je nu eigenlijk werken om te kunnen profiteren van gezondheidsvoordelen? Wetenschappers van de Cambridge University en Salford University vroegen zich dit ook af. Zij concludeerden dat een werkdag per week al voldoende is.Tevredenheid

Wetenschappers analyseerden data van meer dan 70.000 Britse inwoners. De proefpersonen waren allemaal tussen 16 en 64 jaar oud. Tussen deze groep bevonden zich zowel werkenden als niet-werkenden. De wetenschappers hielden rekening met allerlei variabelen die van invloed kunnen zijn op de resultaten. Men hield onder andere rekening met de gezondheid van de deelnemers en de kwaliteit van de familiebanden. Deelnemers moesten bovendien een score toekennen aan hun eigen geestelijke gezondheid én de mate waarin zij tevreden waren over hun leven.

Fulltime werkweek

De deelnemers werden onderverdeeld in geluksscores in verschillende categorieën. Zo werden mensen ingedeeld in ‘optimaal geestelijk welzijn’ tot ‘niet-optimaal geestelijk welzijn’ en alles daar tussenin. Zodra de proefpersonen van werkloos naar minimaal een dag per week werken gingen werden zij aanzienlijk vrolijker. Men steeg van niet-optimaal geestelijk naar een betere categorie. Een fulltime werkweek is niet nodig om je beter te voelen. Een dag werken per week bleek al voldoende.

Vind jij dit ook een interessant onderzoek? Vergeet dit artikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.