De meeste ouders spreken er niet openlijk over wie hun favoriete kind is. Toch heeft vrijwel iedere ouder wel een favoriet kind. Dat bleek in ieder geval uit recent onderzoek van een Nederlandse kortingswebsite. Uit dat onderzoek bleek dat de helft van de kinderen hun jongste kind als favoriet ziet.Jongste kind

Dit onderzoek werd gehouden onder 1.500 respondenten. Zowel ouders als grootouders namen deel aan dit Nederlandse onderzoek. Uit de onderzoeksuitkomsten bleek dat het favoriete kind ook vaak zelfverzekerd en krachtig opgroeit. Een ander opvallend aandachtspunt uit het onderzoek is dat 42 procent van de grootouders het oudste kind juist als favoriet ziet.

Grootouders

De deelnemers gaven aan dat de voorkeur voor het ‘favoriete kind’ heeft te maken met de omgang in vergelijking tot broers en zussen. Zo gaf een van de deelnemers aan dat haar jongste dochter alles ‘afkijkt’ bij haar grotere zus. Zij heeft er dus weinig omkijken naar. Bij grootouders is het oudste kind vaak favoriet. Vaak komt dit voor uit nostalgische liefde voor het kind dat hen als eerste grootouders heeft gemaakt. Oudere kleinkinderen zijn bovendien vaak aandachtiger en liefdevoller voor grootouders. Dat geldt voor de allerkleinsten nog niet.

Relatie met ouders

Gelukkig is er andersom ook een onderzoek uitgevoerd. Hebben kinderen ook een favoriete ouder? 40 procent geeft aan een betere band te hebben met hun moeder. 15 procent geeft aan een betere band te hebben met hun vader. De overige kinderen hadden geen voorkeur. 21 procent van de mannelijke deelnemers gaf aan dat zij zichzelf een ‘moederskindje’ vinden. Ook zag 21 procent van alle respondenten zich als een ‘vaderskindje’. Dat is dus ook een erg grappig weetje uit dit onderzoek.

Levensfasen

Mogelijk hebben de verschillende levensfasen ook invloed op de relatie tussen kinderen en hun ouders. Kinderen voelen zich doorgaans meer verbonden met hun moeder wanneer zij op het punt staan om kinderen te krijgen of wanneer zij gaan trouwen. Als kinderen leren autorijden voelen kinderen zich vaak meer verbonden met hun vader. 13 procent van de deelnemers heeft weleens aangegeven jaloers te zijn tegenover zijn of haar broer of zus.

Vind jij dit ook interessante onderzoeksresultaten? Vergeet dit blogartikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.