Hondeneigenaren weten er alles van: je trouwe viervoeter kan soms kattenkwaad uithalen. Als honden jong zijn zullen zij vooral ongevraagde puinhoop maken. Ook als honden volwassen zijn hebben zij hier nog een handje van. Sommige baasjes straffen hun hond af door naar hen te schreeuwen. Men roept onder andere ‘foei’, ‘wegwezen’ of ‘afblijven’. Echter is uit recent onderzoek gebleken dat je dit beter niet kunt doen. Honden kunnen namelijk veel stress ervaren en kunnen zelfs depressief worden als je naar hen schreeuwt. Zorg er daarom voor dat je je hond op een andere manier duidelijk maakt dat hij of zij iets niet mag doen.Onderzoek

De Universiteit van Porto uit Portugal deed onderzoek naar diverse methoden om honden te trainen. Als er te vaak naar een hond wordt geschreeuwd kan een hond depressief worden.

Twee groepen

Voor het onderzoek werden een groep honden verdeeld in twee kleinere groepen. De ene groep werd beloond met voedsel of een speelsessie nadat zij keurig gedrag hadden vertoond. De andere groep werd echter alleen gestraft indien zij slecht gedrag vertoonden. Als de hond iets deed wat hij of zij niet mocht doen werd er geschreeuwd naar de hond.

Het cortisolniveau van de hond

Na het experiment werd er speeksel afgenomen van de honden uit de beide groepen. De gestrafte honden hadden een veel hoger cortisolniveau. Cortisol is een stresshormoon. Bovendien maakten deze honden ook vaker harde geluiden en likten zij hun lippen vaker af tijdens het experiment. De groep viervoeters die goed gedrag vertoonden hadden geen opmerkelijke verschillen.

Het langetermijneffect

De onderzoekers beweren dat het straffen van honden, op lange termijn, kan zorgen voor depressiviteit. De onderzoekers gaven beide hondengroepen te eten. Daaruit bleek dat de honden die een beloning kregen enorm enthousiast naar hun bak met voer renden. De andere groep had minder zin om te eten. Volgens de onderzoekers hebben honden meer energie als goed beloond worden (in plaats van dat zij gestraft worden).

Hondeneigenaren doen er dus goed aan om hun honden te belonen als zij goed gedrag vertonen. Vertoont je hond minder goed gedrag? Probeer dan op een rustige manier uit te leggen dat dit niet de bedoeling. Zo blijft je hond stressvrij.

Vind jij dit ook een interessant onderzoek? Vergeet dit blogartikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.