Hooikoorts is erg vervelend. Het betekent een hoop snotteren, sniffen, piepen en tranen. Je wenst dat natuurlijk niemand toe en sommige mensen hebben hier helaas last van. De een heeft er meer last van dan de ander.Heb jij geen last van hooikoorts? Dan mag je van geluk spreken, toch? Dat is niet helemaal waar. Hooikoorts kun je namelijk op elk moment in je leven ontwikkelen. Als je er nu dus geen last van hebt, hoeft dat dus niet te betekenen dat je hier nooit last van krijgt.

Allergie

Van februari tot september hebben hooikoortspatiënten het vaak zwaar. De gras- en boompollen komen dan op en dat kan zorgen voor de nodige hooikoortsklachten. Ook als je eerder nooit last hebt gehad van hooikoorts, kan dat er vooralsnog voor zorgen dat je er later last van krijgt. Je kunt de allergie dus op ieder moment ontwikkelen. Volgens de longarts A.J. Michaels van het St. Anna Ziekenhuis heeft dit te maken met een aanwezige gevoeligheid en aan de andere kant blootstelling van een bepaald allergeen. Er wordt dan een systeem geactiveerd in het lichaam en als je opnieuw in contact komt met dezelfde stoffen, zal je lichaam daarop reageren.

Behandeling voor hooikoorts

Heb je ook last van hooikoorts? Dan is het belangrijk dat je uitzoekt of het wel echt een allergie is. Verder is het belangrijk dat pollen zoveel mogelijk vermijdt. Ga dus niet zomaar de grasvelden in of loop niet onnodig in beboste gebieden. Ook kun je de symptomen onderdrukken met antihistaminica. Eventueel kun je zelfs nog kiezen voor immunotherapie als je heel veel last hebt. Je wordt daardoor langdurig aan een hoge hoeveelheid van het allergeen blootgesteld. Nadien zal je daardoor minder klachten ervaren bij kleinere hoeveelheden. Je zult dan dus niet meer zoveel last hebben als je door een grasveld loopt.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogartikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.