Iedere week zal je de wasmachine weer moeten laten draaien. Als je een groot huishouden hebt, zal je je wasmachine wel meerdere keren per week moeten laten draaien. Vervolgens moet je het weer ophangen of in de droger stoppen. Nadien kun je het weer keurig opvouwen en in de kast stoppen. Het is een tijdrovend proces, maar het kan ook erg duur zijn. Veel mensen hebben daarom de neiging om zoveel mogelijk was in de wasmachine te stoppen.Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat de meeste wasmachines minder warm worden wanneer de wastrommel halfvol is dan wanneer deze helemaal vol is. De was wordt ook minder schoon in een halfvolle trommel. Er was maar 1 wasmachine die de was wel echt schoon kreeg met een lading van 40 procent. Halfvolle wassen kost, per kilo, 35 tot 50 procent meer stroom dan wanneer je de wastrommel helemaal volstopt. Voor de energierekening én voor je kleding is het dus raadzaam om te wassen met een volle wastrommel.

Als je tweemaal per week met een volle wastrommel wast, in plaats van vier keer per week met een halfvolle wastrommel, bespaar je 10 tot 30 euro op jaarbasis. Maar wanneer is een wastrommel vol? Is een wasmachine al vol wanneer deze voor twee derde gevuld is? Een wastrommel is pas vol als je er nog een hand boven kunt houden.

Synthetische was, wollen was en fijne was zullen echter wel voorzichtig gewassen moeten worden. De wastrommel mag in dat wel halfvol zijn. Met katoen kan de wastrommel echter helemaal vol. Het is altijd belangrijk dat je de handleiding van je wasmachine raadpleegt.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit artikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.