Gapen is natuurlijk erg menselijk. Iedereen gaapt weleens en vaak wordt gedacht dat dit heeft te maken met slaaptekort. Als je gaapt, zeggen veel mensen direct: ‘eerder op bed!’. Is het eigenlijk wel logisch om dit te zeggen? Of is het een andere oorzaak waar we aan moeten denken? In dit artikel lees je daar meer over.Temperatuur

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de temperatuur in onze hersenen een bijdrage levert aan het gapen. De temperatuur zou namelijk afkoelen doordat wij gapen. Als wij moe zijn, moet ons lichaam afkoelen. Je gaapt dus in feite als voorbereiding om in slaap te kunnen vallen.

Echter zeggen andere wetenschappers juist weer dat je gaapt om weer wakker te kunnen worden. Je longen worden uitgestrekt en je spieren worden aangespannen. Ook zou er bloed naar je gezicht en hersenen trekken om je alerter te kunnen maken. Misschien heeft gapen dus meerdere redenen.

Verveling

Ook verveling zou een reden zijn waarom wij gapen. Als onze hersenen onvoldoende gestimuleerd worden, zorgt dat er ook voor dat de hersenen langzamer gaan werken. Door simpelweg te gapen, stroomt er weer bloed naar de hersenen. Gapen werkt bovendien aanstekelijk. Als jij al gauw begint met gapen als iemand anders gaapt, houdt dit in dat jij veel empathie hebt!

Hoe kan ik het gapen stoppen?

Gapen is misschien erg onschuldig, maar soms kan het ook heel vervelend zijn. Als jouw manager een verhaal vertelt, waarvan jij moet gapen… Dan zal hij dat niet zo leuk vinden! Gelukkig kun je het gapen stoppen.

Zo kun je onder andere ademhalingsoefeningen doen. Probeer door je neus te ademen en zorg ervoor dat je voldoende zuurstof naar binnenkrijgt. Wees je echt bewust van je ademhaling! Ook draagt het bij om koud voedsel te eten. Zo kun je bijvoorbeeld een ijsje, fruit of worteltjes eten.

Te veel gapen

Gaap jij wel erg veel? Dan kan het geen kwaad om je daarvoor te laten onderzoeken. Dit kan namelijk ook een teken zijn van een hartaandoening. Natuurlijk hoeft dit niet het geval te zijn, maar het is wel mogelijk. Merk je ook dat je ergens pijn hebt of zie je dingen wazig? Dan is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Wellicht is er iets meer aan de hand dan alleen vermoeidheid. Zo zou bloedarmoede ook een oorzaak kunnen zijn.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.