Het is niet altijd even leuk: een sollicitatiegesprek. Van tevoren moet je al het nodige al regelen. Zo moet je onder andere een motivatiebrief schrijven, je moet je cv in orde maken en je moet je natuurlijk goed voorbereiden. Bij voorkeur ga je van tevoren nog even naar de kapper en trek je de juiste kleding aan. Je bent nu klaar voor je gesprek. Voordat je het weet, sta je ook al weer buiten. Tijdens het gesprek kan het echter erg spannend zijn.Veel mensen wachten het vervolgens af. Echter is dat juist niet goed. Het is belangrijk dat je je na het sollicitatiegesprek nog iets van je laat horen.

Laat van je horen

Volgens Whitney Purcell, onderdirecteur van Career Development aan de Susquehanna Universiteit, is het belangrijk om nog iets van je te laten horen na het gesprek. Zo kun je bijvoorbeeld een mailtje sturen of kun je nog eventjes bellen. Tijdens je sollicitatiegesprek heb je misschien je beste beentje voorgezet, maar een stukje nazorg kan er juist voor zorgen dat jij degene bent die de baan krijgt. Stuur daarom simpelweg een e-mail na het sollicitatiegesprek en laat weten dat je erg gemotiveerd bent om te beginnen.

Tijdstip

Een mailtje sturen? Dan is het ook erg belangrijk dat je de mail stuurt op het juiste tijdstip. Stuur het binnen 24 uur, maar stuur dit ook gewoon overdag. Stuur dit bij voorkeur nooit in de avond en al helemaal niet ’s nachts. Dat ziet er namelijk erg slordig uit. Straks werk je (waarschijnlijk) ook overdag en daarom is het ook belangrijk om overdag een mailtje te sturen. Stuur je het na kantoortijden? Dan kan dat zorgen voor een verkeerde indruk. Stuur de mail daarom binnen kantoortijden.

Inhoud van de mail

Als je het mailtje verstuurt, is het belangrijk dat je een foutloos mailtje stuurt. Het mag een formeel briefje zijn, maar kloppend Nederlands is misschien nog wel belangrijker. Je moet het ook echt als een brief zien en niet als een korte mail. Bedank als eerste je contactpersoon, waarmee je het gesprek hebt gehad. Vervolgens kun je nog eens uitleggen waarom jij de geschikte kandidaat bent. Refereer bij voorkeur terug aan het gesprek, zodat zij ook weten dat jij echt hebt opgelet tijdens het gesprek. Als je goed kunt luisteren, is dat altijd een pluspunt voor een bedrijf.

Deadline

Zorg ervoor dat je professioneel blijft, maar probeer hen te herinneren aan de deadline die zij gaven. Zo kun je in de brief zetten: ‘’Tijdens het gesprek gaf u aan binnen een week een beslissing te maken, dus ik kijk uit naar uw reactie.’’ Mogelijk helpt dit jou om de baan te krijgen.

Vind jij dit ook een handige tip? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.