De een gaat maar al te graag naar de sauna, terwijl de ander er niets van moet hebben. Het kan een rustgevend uitstapje zijn en het is bovendien goed voor je huid en spieren. In Finland gaan ontzettend veel mensen naar de sauna en dat is niet voor niets. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit goed voor je is.Onderzoek

Uit een onderzoek, welke gepubliceerd werd in het blad Journal Neurology, is gebleken dat mensen die met enige regelmaat naar de sauna gaan minder kans hebben op een beroerte. De proefpersonen voor dit onderzoek namen normaliter zo’n vier tot zeven keer per week een heteluchtbad. 60 procent van hen had minder kans op een beroerte. Je zult je misschien afvragen: ‘Wie gaat er in hemelsnaam zoveel naar de sauna?’. In Finland is dat heel normaal!

Elke dag naar de sauna

De proefpersonen werden maar liefst 15 jaar gevolgd. Hierbij werden er diverse gezondheidstesten afgenomen en dienden zij vragenlijsten in te vullen over hun levensstijl. Er was een verdeling gemaakt in drie groepen: groep 1 ging eenmaal per week naar de sauna, groep 2 twee of drie keer en groep 3 maar liefst vier tot zeven keer. Het aantal beroertes onder proefpersonen was sowieso erg laag: 155 van de 1.628 mensen. Onder de laatste groep was dit maar liefst 60 procent minder. Wetenschappers verklaren dit vanwege de versnelde bloedcirculatie vanwege een saunabezoek. Ook zorgt een zweetmomentje voor minder stress, wat natuurlijk ook een positieve bijdrage heeft.

Ontspannen

In Nederland is het niet ‘normaal’ om elke dag naar de sauna te gaan. Toch kan het natuurlijk geen kwaad om regelmatig te ontspannen. Ga daarom gerust eens naar de sauna. Verscheidene sportscholen hebben ook een sauna. Je kunt hier dus gerust instappen.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.