Op een gegeven moment krijgen veel mensen last van een tandvleesontsteking. Je tandvlees zal dan gaan bloeden en zal zich uiteindelijk terugtrekken. Veel mensen hebben dit niet door als zij dit hebben. Echter zal je tandarts je hier wel op attenderen als je een bezoekje brengt aan de tandartspraktijk. Naast poetsen, flossen en stoken zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om een tandvleesontsteking te voorkomen. Uiteraard lees je hier meer over in dit artikel. Indien je een tandvleesontsteking niet laat behandelen kan dit zorgen voor flinke gezondheidsproblemen. Daarom kan je dit maar beter voorkomen dan genezen.

Stress

Stress is niet gezond voor je lichaam. Bij stress maak je namelijk meer tandplak aan en dat kan zorgen voor de nodige ontstekingen. Alhoewel je niet ineens kunt besluiten om minder stress te hebben kan je er natuurlijk wel alles aan doen om je stressniveau te verminderen.

Vitamine C

In de 18e eeuw aten mensen vooral limoenen om hun tandvlees gezond te houden. Dit is dus al een oud trucje, maar het werkt wel. Limoen bevat namelijk onder andere vitamine C en dat is goed voor je gebit. Volwassen vrouwen dienen minimaal 75 ml vitamine C per dag binnen te krijgen, terwijl dat voor mannen 90 ml is. Vitamine C werkt namelijk ontstekingsremmend en is goed voor onze algemene gezondheid. Met een verlaagde inname van vitamine C is de kans op gebitsproblemen groter.

Tea tree olie

Misschien smaakt het niet zo lekker, maar het is schijnbaar wel erg effectief. Poets je tanden tweemaal per dag met tee tree olie. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met chronische tandvleesontstekingen na circa vier weken al resultaat boekten. Na acht weken was hun tandvleesontsteking al flink afgezwakt. Zorg ervoor dat je nooit pure tea tree olie gebruikt, maar verdun dit. Je kunt ook kiezen voor speciale tee tree tandpasta. Wel altijd even naspoelen!

Vitamine D

Je lichaam heeft niet alleen vitamine C nodig, ook vitamine D is belangrijk voor je. Vitamine D zorgt voor sterke botten en ook is het goed voor je gebit. Heb jij een vitamine D tekort? Dan heb je vaak ook sneller last van bloedend tandvlees. Probeer daarom voldoende buiten te wandelen om zodoende vitamine D aan te maken. Je kunt dit eventueel ook aanvullen met supplementen.

Cranberry

Cranberry kan bacteriegroei in de mond tegengaan. Juist bacteriën zorgen voor een tandvleesontsteking. Daarom kan je ook eens cranberrysap drinken zonder toegevoegde suikers. Suikers zorgen juist voor bacteriegroei, dus dit moet je zoveel mogelijk vermijden. Cranberrypillen zullen je echter niet helpen bij een ontsteking. Gebruik jij bloedverdunners of heb jij nierstenen? Dan is het niet raadzaam om cranberrysap te consumeren. Vraag je huisarts om advies.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.