De meeste Nederlanders zijn echt op dol op kaas. Nederland is ook een van grootste kaasexporteurs ter wereld! Daarmee zijn wij dus ook echt experts op het gebied van kaas. Je kunt kaas natuurlijk ook eten bij verschillende andere etenswaren, waaronder een boterham of een pannenkoek. Waarom zijn wij nu eenmaal zo dol op kaas? In dit artikel lees je het antwoord.Zuivelcrack

Volgens dokter Neal Bernard, voorzitter van het comité voor verantwoordelijke geneeskunde, lijkt de structuur van het melkwit caseïne erg op de verslavende morfine. Dat wordt gebruikt bij deze pijnstiller. Neal noemt kaas dan ook wel ‘zuivelcrack’. Onze hersenen reageren hetzelfde op kaas als bij bepaalde drugs. Dat heeft te maken met de caseïne dat in melk voorkomt en in grote getalen aanwezig is in kaas. Je lichaam moet daarom eerst caseïne afbreken voordat je weer een stukje kaas consumeert.

Behoefte

Caseïne kan, net als andere proteïnen, gezien worden als een ketting van aminozuren. Als je lichaam dit afbreekt splitten de schakels niet allemaal. Het blijft aan elkaar geschakeld in kettingen van vier, vijf of misschien zelfs zeven onderdelen. Hoe minder onderdelen er overblijven, hoe sneller dit hecht aan de opiaatreceptoren in je hersenen. Dat zorgt er dus ook voor dat je steeds weer zin hebt in een stukje kaas.

Ben jij dol op kaas? Dan is het belangrijk dat je je hier bewust van bent. Gelukkig is kaas met mate er gezond dus je hoeft je helemaal nergens zorgen om te maken.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit nieuwtje dan niet te delen op social media met vrienden en familie.