Voel jij je soms wel een beetje schuldig als je een dag niets gedaan hebt? Heb je de hele dag op bed gelegen en Netflix gekeken? Je schuldig voelen is gelukkig helemaal nergens voor nodig.Soms is het namelijk erg verstandig om lekker lui te zijn. Althans, dat heeft onderzoek aangetoond. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat luie dieren langer leven. Wie lui is, leeft daarmee langer.

Liever lui dan moe

Ben jij ook liever lui dan moe? Dan is dat helemaal niets om je voor te schamen. Uit onderzoek van de Universiteit van Kansas bleek namelijk dat luie dieren langer leven dan actieve dieren. De onderzoekers hebben gekeken naar het metabolisme dan de dieren. Diersoorten met een hoger metabolisme zijn gevoeliger voor uitsterven dan diersoorten die lekker lui zijn. Dieren met een rustig programma overleefden langer dan dieren die erg actief zijn.

Uitsterven

Het onderzoek werd niet zomaar gehouden. Men wilde de informatie gebruiken om te voorkomen dat bepaalde dieren zouden uitsterven. Bruce Lieberman, professor ecologie en evolutionaire biologie, liet weten dat het op lange termijn een goede strategie is om lekker lui te zijn.

Hoe trager het metabolisme is, hoe groter de kans is dat een diersoort overleeft. De mate van luiheid is echter niet de enige factor die hierin meespeelt. Ook de leefomgeving en de klimaatverandering spelen mee. Het is nog niet bekend of dit helemaal een op een over te nemen is voor de mens, maar als je te actief bent kan dit zorgen voor stress. Dat kan weer leiden tot een korter leven.

Vind jij dit ook een leuk artikel? Vergeet dit blogartikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.