Kinderen zijn soms erg onvoorspelbaar. Als je alle kinderen op dezelfde manier opvoedt, kan het vooralsnog voorkomen dat zij erg verschillend opgroeien. Natuurlijk wil iedereen het beste voor zijn kind, maar soms is het niet te voorkomen dat zij het verkeerde pad opgaan.Wetenschappers wilden om die reden maar al te graag weten wat de oorzaken zijn. Daarvoor werd een onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek vond plaats in zowel Florida (de Verenigde Staten) als Denemarken. Hiervoor werden duizenden gezinnen geraadpleegd. Uit het onderzoek bleek dat tussen de 20 en 40 procent van de tweede kinderen problemen hebben op school of later in aanraking komen met politie en justitie.

De volgorde van de kinderen heeft daarmee een belangrijke informatie invloed op school. Echter is het misschien nog wel interessanter dat het ook invloed kan hebben op de statistieken, zoals disciplinaire problemen op school, jeugddelicten of overige misdaden.

Maar waarom is dat eigenlijk zo? De studie heeft daarvoor verschillende hypotheses. Na de geboorte zullen de ouders emotioneel moeten investeren in beide kinderen. Het eerste kind zal altijd de volledige aandacht krijgen, terwijl tweede of derde kinderen deze aandacht moeten delen met hun grote broer of zus.

De tweede hypothese is echter dat het tweede kind sneller kan opgroeien. Immers hebben ouders al meer ervaring, waardoor het opvoeden gemakkelijker wordt. Dat zorgt vaak ook weer voor een andere aanpak door ouders.

Uit het onderzoek bleek dat deze aannames niet beperkt blijven tot het tweede kind. Ook gezinnen die meer dan twee kinderen hebben, zullen met dit fenomeen te maken kunnen krijgen. De statistieken gelden daarmee voor alle kinderen, behalve voor het eerste en oudste kind.

Gelukkig is er niet direct reden om je zorgen te maken. Uit het onderzoek bleek namelijk dat 20 tot 40 procent van de tweede kinderen hier ‘last’ van heeft. Dat geldt dus niet voor ieder gezin.

Vind jij dit ook een interessant blogartikel? Vergeet dit bericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.